Ερντογάν: Θα προχωρήσουμε σε κινήσεις για να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ

«Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ως μεσολαβητές ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία»

by Times Newsroom 1

Τα σχέδιά του που έχουν στόχο τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με αντίπαλες χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ ανέλυσε ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει είναι παρόμοιες με εκείνες που έκανε τις τελευταίες εβδομάδες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες και οδήγησαν σε επενδύσεις.

«Η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να δράσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία» δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Άγκυρα και το Αμπού Ντάμπι υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Ερντογάν δήλωσε πως αυτές θα σηματοδοτήσουν μια «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο μιας επίθεσης γοητείας, την οποία εξαπέλυσε πέρυσι, η Τουρκία έχει επίσης κινηθεί για να διορθώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν οδηγήσει σε κάποια βελτίωση που να εκδηλώνεται δημόσια.

Η σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μπένετ

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Ερντογάν είχε επίσης μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, μετά την απελευθέρωση από την Τουρκία ενός ισραηλινού ζευγαριού που είχε συλληφθεί.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν ένα επενδυτικό σχέδιο 10 δισεκ. δολαρίων. Τοποθετώντας αυτά τα 10 δισεκ. δολάρια, θα οικοδομήσουμε ένα πολύ διαφορετικό μέλλον», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου, με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, και πρόσθεσε πως θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ το Φεβρουάριο.

«Οποιουδήποτε είδους βήμα γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα κάνουμε επίσης παρόμοια βήματα με τους άλλους (το Ισραήλ και την Αίγυπτο)», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις με το Τελ Αβίβ και το Κάιρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το NTV και άλλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν δήλωσε με την ίδια ευκαιρία πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβήτρια ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, χώρα η οποία μάχεται επίσης εναντίον υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών που ελέγχουν τμήμα της επικράτειάς της στα ανατολικά. Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επίσης στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία.

«Είτε ως μεσολαβητής είτε μιλώντας τους για το θέμα, διεξάγοντας αυτές τις συνομιλίες με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν, αν θέλει ο Θεός, θέλουμε να έχουμε ένα μερίδιο στη λύση αυτού», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή