Ερντογάν: Θα συναντήσω τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για επικείμενη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

by Times Newsroom 1

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σε δηλώσεις του ενόψει του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε:  “Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του”.

Επίσης, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη σύνοδο EUMED 9 στην Αθήνα, καθώς η διακήρυξη προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

“Όμως σε αυτή τη συνάντηση των «9» που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις.  Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν.

Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο θυρωρός (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα”, ανέφερε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται πάντως ότι την περασμένη Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, απάντησε στην ερώτηση του Γιώργου Σιαδήμα για τη Realnews, σχετικά με την αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας και το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη στη Νέα Υόρκη.

“Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, δεν συμπίπτουν από ότι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε τις ίδιες ημέρες στη Νέα Υόρκη” είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

“Η πολιτική μας προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε τις καλές σχέσεις, με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, ξέρετε καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο, καταγεγραμμένο στον χάρη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο” σημείωσε.

“Θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020.Έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού, εκεί εστιάστηκε και η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όταν του μίλησα τελευταία φορά.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε πρόσφυγες πιο κοντά στις εστίες τους. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και σε αυτό υπάρχει μια βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδος αλλά και της Τουρκίας” κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή