Την απροκάλυπτη στήριξή του στον Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν βρίσκει «σωστή» τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και τις κυρώσεις.

Ταυτόχρονα επέκρινε την πολιτική κάποιων δυτικών χωρών, χωρίς να τις κατονομάσει, χαρακτηρίζοντας προκλητική τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα, υπεραμύνθηκε για τη στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στη Ρωσία κάνοντας λόγο για ισορροπημένη πολιτική.

«Όσο προσπαθείτε να κάνετε έναν τέτοιο πόλεμο με προκλήσεις απέναντι στη Ρωσία, δεν πρόκειται να έχετε αποτελέσματα» διεμήνυσε ο Ερντογάν από το Βελιγράδι, τονίζοντας: «λέω σε όσους υποτιμούν τη Ρωσία, κάνετε λάθος».

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει. Η στάση και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του κ. Πούτιν έφεραν αναπόφευκτα τον Πούτιν στο σημείο να πει “αν το κάνεις αυτό, θα το κάνω έτσι”. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με σοβαρά προβλήματα, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε απειλήσει νωρίτερα ότι θα σταματήσει όλες τις προμήθειες εάν η Ε.Ε. αποφάσιζε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει» όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην πόλη Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές εκκλήσεις για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι «ανόητες» και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες παγκόσμιες τιμές και οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη.

Τουρκικό παραλήρημα: Ζητούν αποζημιώσεις από την Ελλάδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Παράλληλα, σε νέο της δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας.

Μάλιστα, σε αυτό το νέο τουρκικό παραλήρημα, η εφημερίδα ζήτησε τη γνώμη ειδικών για το πώς θα μπορούσε να κινηθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, ώστε να «στριμώξει» δικαστικά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των αναλυτών, αυτή η κίνηση θα «αποκάλυπτε το πραγματικό πρόσωπο των Ελλήνων, που κατηγορούν σήμερα την Τουρκία για επεκτατισμό και επιθετικότητα», αναφέρει το προκλητικό δημοσίευμα, τονίζοντας μάλιστα ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να ζητήσουν από την Ελλάδα… αποζημιώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι σχεδιασμοί για απαίτηση αποζημίωσης θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πακέτο των διπλωματικών ενεργειών που δρομολογεί ήδη η Τουρκία για να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα την ελληνική, όπως λέει, παραβατικότητα. Τελευταίο συμβάν σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε το φερόμενο «κλείδωμα» τουρκικών F-16 από το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Κρήτη.

Μάλιστα, ο διεθνολόγος και πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Γαλλία, ονόματι Ενίλ Τουλτσά, μιλώντας στην Milliyet, δήλωσε ότι στο σχέδιο αυτό, το οποίο και υποστηρίζει, θα μπορούσε να προστεθεί η αξίωση αποζημίωσης για τις…«θηριωδίες» των Ελλήνων σε βάρος των Τούρκων στη Σμύρνη.

 

Άμεση καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων ζητά η Αθήνα

Από την πλευρά της, η Αθήνα, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, στέλνει επιστολές δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατόπιν οδηγιών του κ. Δένδια.

Στις εν λόγω επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως σημειώνεται στις επιστολές, οι δηλώσεις είναι «απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβλητικές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

«O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι κάτι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών και ζητεί την άμεση καταδίκη τους από όλη τη διεθνή κοινότητα.

«Με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει», τονίζει.

Διπλωματικές πηγές: Μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας η επιστολή της Τουρκίας σε Διεθνείς Οργανισμούς

Η πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της, σημειώνουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

Οι εν λόγω αιτιάσεις, ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, υπογραμμίζουν.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της [ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ] “να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου”, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.

Αρκεί να επαναληφθεί ότι, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά χθες, «Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: “τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή”, η Τουρκία “μπορεί να έρθει νύχτα” να τα καταλάβει και ότι ” η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της”».