Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

by Times Newsroom 1

Ο Ερρίκος ΣΤ΄ (Heinrich VI., Νοέμβριος 1165 – 28 Σεπτεμβρίου 1197) ήταν βασιλιάς της Γερμανίας (1190-1197), αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1191-1197) και βασιλιάς της Σικελίας (1194-1197). Σε ηλικία τεσσάρων ετών στέφθηκε από τον πατέρα του βασιλιάς των Ρωμαίων. Ήταν γιος και διάδοχος τού Γερμανού αυτοκράτορα Φρειδερίκου Α΄ του Βαρβαρόσσα και της Βεατρίκης Α΄ των Ιβρέα κόμισσας της Βουργουνδίας.

Νυμφεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου 1186 την Κωνσταντία Α΄ των Ωτβίλ, κόρη τού Ρογήρου Β΄ της Σικελίας, προσθέτοντας τη Σικελία στην αυτοκρατορία του μετά τον θάνατο του πεθερού του (1189). Τον Απρίλιο του 1191 στην Ρώμη, ο Ερρίκος και η Κωνσταντία στέφθηκαν αυτοκράτορες από τον Πάπα Κελεστίνο Γ΄, αλλά στην Νότια Ιταλία οι βαρόνοι κατάφεραν να εκλέξουν ως βασιλιά τους τον Τανκρέδο, έναν εγγονό του Ρογήρου Β΄. Ο Ερρίκος ΣΤ΄ ετοιμάστηκε να εκστρατεύσει για να κατακτήσει τη Νάπολη, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει την ανταρσία του Ερρίκου του Λέοντος δούκα της Σαξονίας & Βαυαρίας.

Ο Ερρίκος ΣΤ΄ είχε μεγάλη τύχη, όταν ο δούκας Λεοπόλδος Ε΄ της Αυστρίας του παρέδωσε τον σπουδαίο αιχμάλωτό του, τον βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο Α΄ τον Λεοντόκαρδο. Τον απελευθέρωσε με το αστρονομικό για την εποχή του ποσό των 150.000 μάρκων, κάτι που τού επέτρεψε να συγκεντρώσει στρατό για να κατακτήσει τη Νότια Ιταλία. Τον Φεβρουάριο 1194 ο Τανκρέδος πέθανε αφήνοντας πίσω του ένα ανήλικο παιδί, τον Γουλιέλμο Γ΄, κάτι που έδωσε στον Ερρίκο τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Χωρίς μεγάλη αντίσταση κυρίευσε το Παλέρμο στις 20 Νοεμβρίου και στέφθηκε βασιλιάς της Σικελίας στις 25 Δεκεμβρίου. Ο μικρός Γουλιέλμος Γ΄ τυφλώθηκε και ευνουχίστηκε, ενώ οι περισσότεροι ευγενείς που πρόβαλαν αντίσταση, κάηκαν ζωντανοί.

Ο Ερρίκος ΣΤ΄ ήταν πλέον από τους ισχυρότερους ηγεμόνες της εποχής του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενώ ετοιμαζόταν για Σταυροφορία, πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1197 από ελονοσία.

Ο γιος του Φρειδερίκος Β΄ τον διαδέχθηκε στον θρόνο της Σικελίας και της Γερμανίας.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσσα Βασιλιάς της Ιταλίας
Arms of Swabia.svg
1190 – 1197 Διάδοχος
Όθων Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή