Εθνικός Τουρισμός με Ελληνικό ποιοτικό κρέας

Δεν ξεχνάμε ότι ποιότητα χαρακτηρίζονται οι νόμιμες και ηθικές προσδοκίες του πελάτη. Και επίσης θυμόμαστε ότι η τοπική γαστρονομία (τοπικός πολιτισμός) είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για κάθε επισκέπτη.

Πραγματοποιήθηκε στις 23/11/2022 η δημόσια ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής με αντικείμενο το Ποιοτικό Κρέας στην Ελλάδα. Δεν ξεχνάμε ότι ποιότητα χαρακτηρίζονται οι νόμιμες και ηθικές προσδοκίες του πελάτη. Και επίσης θυμόμαστε ότι η τοπική γαστρονομία (τοπικός πολιτισμός) είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος για κάθε επισκέπτη.

Στην συζήτηση αυτής της Τετάρτης, στις 20.30, συμμετείχαν, όσο τους επέτρεπε το διαδίκτυο στην ύπαιθρο, οι: κ Λευτέρης Γίτσας, κ Νίκος Δημόπουλος, κα Μάγδα Κοντογιάννη (υπεύθυνη), κ Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος), κ Νίκος Κορδαλής, κ Γιώργος Κόσσης, Δημήτρης Μιχαηλίδης (συντονιστής), κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ Αργύρης Μπαϊρακτάρης, κ Γιώργος Μπατσολάκης, κ Ζαφείρης Ναστούλης, κα Ιωάννα Σαπουνάκη & κ Θόδωρος Σπανός, ενώ συμμετείχαν μέσω facebook περίπου 900 ελληνόφωνοι & το video είναι στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/697490754916880, όπου μπορεί να τo δει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για ποιοτικό ελληνικό κρέας.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής, που είναι η υπεύθυνη για τις τακτικές διαδικτυακές συζητήσεις ενημέρωσε όλους ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής έχει στο προφίλ του στο facebook πάνω από 200 τέτοιες συζητήσεις για όσα θέματα συζήτησαν οι κτηνοτρόφοι μέλη του την τελευταία διετία, ελεύθερες και διαθέσιμες σε όλους, σαν μια ανοιχτή ζωντανή βιβλιοθήκη.

Ανάμεσα στα πολλά και πάρα πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν προλάβαμε να καταγράψουμε τα παρακάτω:

  • Γενικά το κρέας γίνεται στα βουνά-ψηλά και το γάλα παράγεται στα χαμηλά.

  • Οι μετακινούμενοι μετακινούνται στην περίοδο που έχουμε λίγο γάλα και μετακινούνται τα πρόβατα κυρίως για λόγους κλίματος και διατροφής, ενώ το λίγο γάλα τυροκομείται επί τόπου για ιδιοκατανάλωση του κτηνοτρόφου.

  • Ήταν λάθος να θεωρούμε κύρια παραγωγή το γάλα, και το κρέας να είναι στην ουσία το παραπροϊόν της γαλακτοπαραγωγής, είτε απομακρύνοντας τα αρνάκια για να έχουμε το γάλα, είτε απομακρύνοντας τις υπερήλικες προβατίνες.

  • Ήταν λάθος η «βελτίωση» (?) των ελληνικών αυτόχθονων προβάτων που ήταν για κρεοπαραγωγή για να δώσουν περισσότερο γάλα.

  • Είναι συνεχές λάθος η εισαγωγή προβάτων για παραγωγή γάλακτος με εισαγόμενες ζωοτροφές μόνο για να εξυπηρετήσουμε «τάχα» την φέτα.

  • Και είναι ‘Λάθος» διότι η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με το 76% των εδαφών της πάνω από τα 600μέτρα υψόμετρο και με μεγάλες κλίσεις …

  • Σήμερα ο σημαντικότερος στόχος της κτηνοτροφίας μικρών ζώων, όπως θα έπρεπε να είναι στην Ελλάδα, είναι η φροντίδα του περιβάλλοντος, και κυρίως των ορεινών περιοχών της Ελλάδος για να μην «λογγώσουν», καταρρεύσουν περιβαλλοντικά ή/& καούν.

  • Δεύτερος στόχος ίσως μπορεί να είναι η παραγωγή κρέατος από ελληνικές κρεοπαραγωγές φυλές προβάτων, στα ορεινά, όπως τα φυλής Πελαγονίας-Φλώρινας, τα Καλαρύτικα, τα Σκυριανά κλπ.

  • Τρίτος στόχος, κυρίως λόγω της ΦΕΤΑΣ, πρέπει να είναι η παραγωγή γάλακτος στα χαμηλά και πεδινά με ζωοτροφές από την ελληνική φύση, με την ελληνική βιοποικιλότητα και τα ελληνικά βότανα.

  • Η Ελλάδα το 1980 ήταν αυτάρκης σε κατανάλωση κρέατος. Σήμερα (2020) η αυτάρκεια σε όλα τα είδη κρέατος φθάνει μόλις στο 36% (με το εισαγόμενο μοσχαρίσιο να φθάνει στο 80% (!) και το αρνίσιο να επαρκεί οριακά).

  • Ο προσανατολισμός της κρεοπαραγωγής θα πρέπει να είναι για να καλύψει και με εξαγωγές ποιοτικού κρέατος τις κοντινές χώρες, κυρίως της ανατολικής Μεσογείου, που αναζητούν εναγωνίως υγιές κρέας, από αξιόπιστες πηγές.

  • Επιβάλλεται να προωθηθεί η παραγωγή αρνίσιου κρέατος με κρεοπαραγωγές φυλές που σε 5 μήνες μπορούν να δώσουν 25κιλά αρνιά (όχι ζυγούρια) με πολύ λιγότερα εργατικά χέρια από την γαλακτοπαραγωγή και μάλιστα αξιοποιώντας τα βοσκοτόπια (Μελέτες?…).

  • Πρέπει να συνδυασθεί ο Ελληνικός τουρισμός, με την ελληνική γαστρονομία (πολιτισμός, εμπειρία), η οποία περιλαμβάνει από αρχαιοτάτων χρόνων το αρνί και το ερίφιο, που είναι κατάλληλα για την ελληνική φύση, και δεν δημιουργούν πρόβλημα ανισορροπίας στο περιβάλλον.

  • Μοιάζει να είναι δύσκολο να πετύχει ο συνδυασμός ελληνικού κρέατος με τον τουρισμό, διότι το σημερινό κρέας, ως παραπροϊόν της γαλακτοπαραγωγής είναι διαθέσιμο κυρίως από Δεκ έως Μάϊ, που δεν είναι μήνες επαρκούς ζήτησης στον τουρισμό, και αφήνουν ακάλυπτη την περίοδο έντασης τουρισμού, που μέχρι σήμερα είναι κυρίως Ιουν έως Σεπ …

  • Έχει χαθεί η παραδοσιακή προβατοτροφία (διατηρείται στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους) και απαιτείται επειγόντως τόσο εκπαίδευση στην εκτροφή προβάτων κρεοπαραγωγής, όσο και στην κρεοτεχνία, αλλά και την αδειοδότηση οικοτεχνίας με κοπές αρνιών και κρεοσκευάσματα.

  • Προϋπόθεση όλων, όσων συζητήθηκαν, είναι η αδειοδότηση των στάβλων, που μέχρι σήμερα εμποδίζεται συστηματικά πίσω από μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Αυτό έχει οδηγήσει το 80% των στάβλων πανελληνίως και σχεδόν το 90% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων στην Αττική να μην έχουν άδειες λειτουργίας, και να είναι οι κτηνοτρόφοι «όμηροι» …

  • Και προϋπόθεση της αδειοδότησης και της ανάπτυξης, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι οι Μελέτες Βοσκησίμων γαιών, που πάνε σαν «μπαλάκι» από τους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο Υπουργείο κλπ κλπ.

  • Ακούστηκε η υπόνοια όλα τα προβλήματα της κτηνοτροφίας μπορεί να είναι οργανωμένα από συμφέροντα της «χημικής» βιομηχανίας, που προωθούν τα κοτόπουλα του «συρταριού και το συνθετικό «κρέας» …

  • Ο άνθρωπος είναι 3 τρις ανθρώπινα κύτταρα και συμβιωτικά με αυτά άλλα 100 τρις βακτήρια κλπ. Εάν παραχθεί συνθετικό κάτι σαν κρέας αυτό θα αποτελείται μόνο από τα κύτταρα του ζώου χωρίς τα βακτήρια. Η επιβίωση του οικοσυστήματος μέσα στο οποίο ζει ο άνθρωπος απαιτεί και τα βακτήρια για λόγους ισορροπίας και για δημιουργία ανοσίας. Το «συνθετικό καλλιεργημένο» μάλλον θα δημιουργήσει μια καταστροφή της ισορροπίας.

  • Η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει περίπου 40.000.000 στρέμματα με την φροντίδα της προβατοτροφίας, και μάλιστα της κρεοπαραγωγής πάνω στα βουνά.

  • Όπως ακούστηκε, στην Γαλλία τα πρόβατα κρεοπαραγωγής ήταν σε υψόμετρο 1100 μέτρων, σε μεγάλους περιφραγμένους βοσκότοπους, με πάρα πολύ λίγες εργατοώρες φροντίδας και σχεδόν καθόλου κόστη ζωοτροφών …. και βέβαια μηδενικά κόστη εργασίας, και εξοπλισμού, για γαλακτοπαραγωγή.

  • Εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πρωτόκολλα εκτροφής κρεοπαραγωγών προβάτων μέσα σε τρία (3) περίπου χρόνια, για να ξεκινήσει η μαζική προσπάθεια προώθησης του ελληνικού αρνιού στην εστίαση και τον τουρισμό, και να δοθεί χρόνος για εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων.

  • Εντοπίστηκε η σχεδόν παντελής απουσία συμβολή των εντεταλμένων (και μισθοδοτούμενων) από μια τεκμηριωμένη αγροτική πολιτική για την παραγωγή αρνίσιου κρέατος, με υποκατάσταση εισαγωγών κρέατος, με εξαγωγές αρνίσιου κρέατος, με ένταξη στο μενού των ελληνικών ξενοδοχείων του ελληνικού αρνιού για πραγματική ελληνική γαστρονομία, με ελληνικές πρώτες ύλες.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι Αττικής, επισήμανε την ανάγκη για σωστή συμμετοχή όλων στην εν εξελίξει απογραφή κτηνοτροφίας, και στην συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Μερικές από τις προσεχείς ημερομηνίες είναι: η 29/11/2022 (Μενίδι, Βουστάσιο Κοντογιάννη, 08.00) για τους στόχους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής 2023-2027, η 30/11/2022 (Αθήνα, Μπενάκειο Μουσείο, 18.00) για τον διαγωνισμό TROFY-Τροφή, η 3/12/2022 (Θεσσαλονίκη, Porto Palace, 10.00) για τον ΑΓΡΟΤΗ της ΧΡΟΝΙΑΣ, 8/12/2022 (Αθήνα, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 14.30) για την Καινοτομία στην Αγροδιατροφή, η 3-5/2/2023 (Θεσσαλονίκη, Zootecnia) για το 7ο Συνέδριο Κρέατος. Και κάθε Τετάρτη, 20.30 με φροντίδα της κας Μάγδας Κοντογιάννη (6932094231).

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή