Έτοιμο να διενεργήσει έρευνα για τους ομαδικούς τάφους στη Λιβύη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

by Times Newsroom 1
Share this

«Δεν θα διστάσω να επεκτείνω τις έρευνές μου και τις πιθανές διώξεις για νέες περιπτώσεις εγκλημάτων» προειδοποιήσει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) τόνισε τη Δευτέρα (22/6) ότι «δεν θα διστάσει» να διευρύνει τις έρευνές της για να συμπεριλάβουν νέες περιπτώσεις εγκλημάτων μετά τον πρόσφατο εντοπισμό πολλών ομαδικών τάφων στην περιοχή της πόλης Ταρχούνα, στη Λιβύη.

«Το γραφείο μου ενημερώθηκε από ασφαλή πηγή για την ύπαρξη ένδεκα φερόμενων ως ομαδικών τάφων με πτώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών», τόνισε η Φατού Μπενσουντά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχη».

«Μπορεί να πρόκειται για αποδείξεις (της διάπραξης) εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», συνέχισε η επικεφαλής εισαγγελέας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε «φρίκη» την 11η Ιουνίου μετά τις πληροφορίες για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων σε περιοχή που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και πολεμούν επί έναν χρόνο αυτές του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Για τις ανάγκες «μελλοντικών αναγκών», η Μπενσουντά ζήτησε από τις λιβυκές αρχές να «κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατευθούν και να διατηρηθούν οι ομαδικοί τάφοι αυτοί», η πλειονότητα των οποίων βρέθηκε στην Ταρχούνα, 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

«Δεν θα διστάσω να επεκτείνω τις έρευνές μου και τις πιθανές διώξεις για νέες περιπτώσεις εγκλημάτων», προειδοποίησε η Μπενσουντά, υπενθυμίζοντας τις «ανησυχίες» της όσον αφορά την «επικίνδυνη κλιμάκωση»της βίας στη Λιβύη.

Το γραφείο της εισαγγελέα είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2011 να διενεργεί σειρά ερευνών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη 15η Φεβρουαρίου 2011 στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Σε βάρος του 46χρονου γιου του πρώην δικτάτορα της Λιβύης, του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή