Eurasia Group: Στερεύουν τα περιθώρια της Gazprom

Η εκτίμηση για τις επόμενες κινήσεις του ρωσικού ενεργειακού ομίλου

by Times Newsroom

Η Ρωσία έχει κόψει ήδη το φυσικό αέριο σε Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία και Δανία ως αντίποινα στις δικές τους κινήσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Eurasia Group εκτιμά ότι υπάρχουν λίγα περιθώρια για άλλες τέτοιες κινήσεις από την Gazprom.

Θυμίζουμε ότι η Gazprom δεν δίνει πλέον φυσικό αέριο στις χώρες που δεν συμμορφώθηκαν με τον νέο μηχανισμό πληρωμών που απαιτεί η Ρωσία.

Ο μηχανισμός που έχει δημιουργήσει η Ρωσία ζητάει από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank. Η αρχική πληρωμή για το φυσικό αέριο γίνεται σε ευρώ ή σε δολάρια και στη συνέχεια η ρωσική τράπεζα μετατρέπει τα χρήματα με αίτημα του πελάτη και τα μεταφέρει σε δεύτερο λογαριασμό, σε ρούβλια.

Το χρονικό των ρωσικών κυρώσεων

Μετά που η Πολωνία και Βουλγαρία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν τον περασμένο μήνα, ακολούθησαν η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Δανία και έτσι η Ρωσία αποφάσισε να τους κόψει τις προμήθειες. Σύμφωνα με την Eurasia Group, οι χώρες αυτές ισοδυναμούν στο 15% των ετήσιων εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, ενώ η διακοπή της ροής δεν θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τις οικονομίες τους, καθώς είτε εξαρτώνται από τη Ρωσία για μικρό μέρος των αναγκών τους ή έχουν ήδη φροντίσει να μειώσουν την εξάρτησή τους.

Όπως είχε προβλέψει η Eurasia Group, καθώς δεν υπήρξε μια ενιαία στάση και ξεκάθαρες οδηγίες από την Κομισιόν, οι εταιρείες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, που ευθύνονται για την πλειοψηφία των εισαγωγών, έχουν πάρει μέτρα για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Πλέον, υπάρχουν λίγοι εμφανείς στόχοι που να έχουν απομείνει για τη Ρωσία», σημειώνει η Eurasia, εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαταραχής της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου με βάση τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια έχει ήδη περάσει.

Τι θα κάνουν οι βαλτικές χώρες

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν ιστορικά μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά διαφοροποιούν τις προμήθειές τους με ταχείς ρυθμούς.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας από την Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία δεν αγόραζαν φυσικό αέριο μέσω αγωγών από την Gazprom τελευταία. Η Latvia Gaze της Λετονίας, της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Gazprom, έχει ζητήσει άδεια για να χρησιμοποιεί τον νέο μηχανισμό πληρωμών και ενδέχεται να το κάνει στη συνέχεια.

Η σουηδική Vattenfall δεν χρησιμοποιεί αέριο της Gazprom από τον Μάρτιο, ενώ η Ρουμανία, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για ένα μικρό μέρος των αναγκών της, κυρίως εισάγει το φυσικό αέριο μέσω τρίτων.

Οπότε σε αυτή τη χρονική περίοδο, περισσότερες διακοπές στις προμήθειες είναι πιθανές εάν η Ρωσία επιβάλει κυρώσεις κατά μεμονωμένων ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ οι ροές μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν ως αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων γύρω από τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, υπογραμμίζει η Eurasia.

Εκτός από αυτές, άλλες διαταραχές στην αγορά θα μπορούσαν να προκύψουν εάν συμφωνηθεί κάποιο πανευρωπαϊκό πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, όμως οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, τονίζει η Eurasia Group.

Αναδημοσίευση από τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή