Εξέχουσες προσωπικότητες της Πηνείας: Κολοβός Γεώργιος ή Τσακουλόγιωργας

Έδρασε την εποχή μεταξύ των Ορλοφικών και πριν την επανάσταση του 1821. Από μικρό παιδί έμεινε ορφανό από τους δύο γονείς και για να ζήσει έγινε διακονιάρης (ζητιάνος)

by Times Newsroom
  • ΗΛΙΑΣ ΤΟΥΤΟΥΝΗΣ

Ο Γεώργιος Κολοβός ή Τσακουλόγιωργας κατάγονταν από το χωριό Μπουρντάνου (σημ. Βουλιαγμένη) Πηνείας. Το πότε γεννήθηκε και έδρασε μας είναι άγνωστο. Πάντως έδρασε την εποχή μεταξύ των Ορλοφικών και πριν την επανάσταση του 1821. Από μικρό παιδί έμεινε ορφανό από τους δύο γονείς και για να ζήσει έγινε διακονιάρης (ζητιάνος).

Λέγεται ότι το παρατσούκλι Τσακουλόγιωργας του το προσκόλλησαν διότι από νέο παιδί παρίστανε τον διακονιάρη και περιφερόταν στα χωριά, πάντοτε μ’ ένα σακούλι (τοπ. διάλεκτος τσακούλι) περασμένο σε ένα ραβδί και το κρεμούσε στην πλάτη του. Στην διάβα του γνώρισε αρκετούς ανθρώπους και είχε έλθει σ’ επαφή με την σκληρή πραγματικότητα της σκλαβιάς και της προδοσίας. Λέγεται ότι αρκετές φορές στην περιοχή της Πηνείας είχαν βρει σκοτωμένους τούρκους και Πηνειώτες φιλότουρκους σ’ ερημικές περιοχές, χωρίς να γνωρίζουν το ποιος τους σκότωσε. Αυτούς τους εντόπιζε, ο δήθεν διακονιάρης Τσακουλόγιωργας, και όταν έβρισκε ευκαιρία τους έστηνε ενέδρα στην ύπαιθρο και τους μαχαίρωνε, μακριά από τον κόσμο και ιδίως κατά την νύχτα και έπειτα εξαφανιζόταν από την περιοχή. Λέγεται ότι ποτέ δεν χρησιμοποιούσε πυροβόλο όπλο, επειδή ήταν γρήγορος, δυνατός, σβέλτος και ευέλικτος χρησιμοποιούσε μόνο το καλοζυγισμένο και ακονισμένο μαχαίρι του. Επίσης αναφέρεται ότι είχε την δυνατότητα να εκσφεδονίζει (πετάει) το μαχαίρι του στα δέκα μέτρα μακριά και να το καρφώνει στον στόχο του, χωρίς λάθος. Όταν σκότωνε κάποιον, επάνω στο θύμα άφηνε τα ίχνη του με τον εξής τρόπο. Πάντοτε έκοβε το αριστερό αυτί του θύματός του και του το έβαζε στο στόμα. Προέβαινε σε αυτήν την ακρότητα διότι όταν ήταν μικρό παιδί κάποιος τούρκος για άγνωστο λόγο τον κτύπησε άσχημα και προσπαθώντας να τον κρεμάσει του ξεκόλλησε το αριστερό αυτί.

Η σκοτεινή δράση του, επειδή δεν γνώριζαν τον άγνωστο τιμωρό, μ’ αυτό τον τρόπο είχε γίνει φόβος και τρόμος στην περιοχή της Πηνείας και είχε συνετίσει όλους τους κακόβουλους.

Όταν έπεσαν επάνω οι υποψίες των αρχών, για κάποιο διάστημα ήταν συνεργάτης του Θανάση Γεωργόπουλου κλέφτη από το Μαζαράκι της Ηλείας. Η σχέση και η συνεργασία οφειλόταν, ότι η μάνα του Τσακουλόγιωργα ήταν Μαζαρακιώτισσα.

Ο Τσακουλόγιωργας σαν αρχηγός μια μικρής ομάδας κλεφτών προεπαναστατικά έδρασε κατά των τούρκων, με κέντρο δράσεων την περιοχή της Απάνου Πηνείας. καλυπτόμενος πάντοτε στην Κάπελη και στις δασόφυτες χαράδρες της περιοχής παρενοχλούσε συστηματικά τους τούρκους και πάντοτε τους έφερνε σε δύσκολη.

Ο Τσακουλόγιωργας έχει μείνει στην ιστορία –πάντα κατά την τοπική παράδοση- όταν συμμετείχε σ’ ένα σοβαρότατο επεισόδιο που έγινε βορειοανατολικά του χωριού Μπουκοβίνα. Μια ομάδα από τουρκαλβανούς Λαλαίους μετέφερε δέσμιους δύο αδέλφια καταζητούμενους ονόματι Τζούνης, προερχόμενους από κάποιο χωριό της Κάπελης, με σκοπό να τους μεταφέρουν στην Πάτρα και να τους κρεμάσουν. Ο Τσακουλόγιωργας με την ομάδα του χρησιμοποίησαν το εξής τέχνασμα για να σκοτώσουν τους τούρκους και να ελευθερώσουν τους πατριώτες τους.

Οι τούρκοι ήσαν έφιπποι εις φάλαγγα με τ’ άλογά τους καβάλα και ενδιάμεσα είχαν τους Τζουναίους καβάλα σε άλλα άλογα, όπου τους είχαν δέσει επάνω στ’ άλογα και αυτά τα είχαν δέσει μαζί με τα δικά τους, για ασφάλεια μεταφοράς των συλληφθέντων. Ενώ προχωρούσαν σ’ ένα μονοπάτι σε μια απότομη στρόκλα (στροφή και κατηφόρα), ο Τσακουλόγιωργας είχε απλώσει ένα σχοινί από την μία πλευρά του μονοπατιού μέχρι την άλλη, το είχε χαμηλά στο χώμα και το είχε καλύψει ελαφρά με χώματα και ξερά χόρτα, για να μην είναι ορατό. Από την μια μεριά το είχε δέσει από την ρίζα ενός θάμνου και από την άλλη είχε τοποθετήσει έναν χεροδύναμο άνδρα να το τραβήξει την κατάλληλη στιγμή. Είχαν κρυφθεί αριστερά και δεξιά του μονοπατιού και περίμεναν την πομπή. Μόλις πέρασε το τρίτο άλογο, τέντωσαν το σχοινί απότομα και τ’ άλογο διπλώθηκε στο σχοινί και έπεσε, παρασύροντας και τα μπροστινά, αλλά και τα πισινά. Ένας εκ των ανδρών του Τσακουλόγιωργα είχε αποστολή, ότι μόλις πέσουν τ’ άλογα να πέσει επάνω τους στους δύο Τζουναίους και να κόψει τα σχοινιά που τους είχαν δέσει και να τους απελευθερώσει. Και έτσι έγινε, μόλις έπεσαν τ’ άλογα, οι κλέφτες πήδηξαν επάνω στους τούρκους και τους κατάσφαξαν προτού προλάβουν να πάρουν είδηση τι γίνεται, ενώ ο πιο σβέλτος απελευθέρωσε τους δυο Τζουναίους και αφού λύθηκαν άρπαξαν τα μαχαίρια των τούρκων και συμμετείχαν στην σφαγή των.

Έδρασαν αστραπιαία και με σχέδιο και απελευθέρωσαν τους πατριώτες τους. Μετά από αυτό το φονικό επεισόδιο ο Τσακουλόγιωργας επικηρύχτηκε. Ο τόπος δεν τον χωρούσε άλλο και γι’ αυτό έφυγε και ανέβηκε ψηλά στις κορυφές του Ωλονού (Ερυμάνθου). Έπειτα από δυο τρία χρόνια ο Τσακουλόγιωργας συνελήφθη, δεν ξέρουμε πως, αλλά γνωρίζουμε ότι κρεμάστηκε στην Βουντούχλα (σημ. Ερυμάνθεια) Τριταίας, όπου έμεινε κρεμασμένος περίπου για τρεις ημέρες.

Έχω καταγράψει μερικούς στίχους από ένα τραγούδι που αναφέρεται στον Τσακουλόγιωργα. Θέλω να αναφέρω ότι πρώτα άκουσα και κατέγραψα το τραγούδι και έπειτα έψαξα να βρω στοιχεία για αυτήν την ιστορική, αλλά άγνωστη προσωπικότητα. Οι Κολοβαίοι, οι συγχωριανοί τους και κυρίως οι Πηνειώτες πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα ηρωικά κατορθώματα αυτού του άγνωστου Πηνειώτη.

«Το μάθατε μωρέ τι γίνηκε στην Γκάπελη στην μέση,
τους Τζουναίους πιάσανε στην Πάτρα να τους πάνε.
Το ’μαθε ο Κολοβόγιωργας, ο κλεφτο-μπουρντανίτης
πιάνει λαμνίζει τη χατζάρα του και την διπλακονίζει…»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή