Εξόριστοι Λευκορώσοι: Ο Λουκασένκο έχει χωρίσει οικογένειες

by Times Newsroom 1

Δεκάδες εξόριστοι Λευκορώσοι, τυλιγμένοι με τις ερυθρόλευκες σημαίες της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν σήμερα στα σύνορα με την Πολωνία, ζητώντας από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο να άρει το κλείσιμο των συνόρων.

«Ευρώπη, ήρθε η στιγμή για δράση» και «Επιβάλετε κυρώσεις, σας παρακαλούμε», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε έναν δρόμο, αποκλεισμένο από εκατοντάδες νταλίκες που περιμένουν να περάσουν τους μεθοριακούς ελέγχους.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι κλείνει τα χερσαία σύνορα, επικαλούμενος την πανδημία της Covid-19. Πολλοί Λευκορώσοι όμως υποστηρίζουν ότι στόχος του ήταν να φιμώσει το άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα.

Τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία παραμένουν ανοιχτά για τη διέλευση εμπορευμάτων.

Η Λιουμπόβ Κόβαλτσουκ, 42 ετών, κατέφυγε στην Πολωνία τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως είχε συλληφθεί για την ακτιβιστική δράση της. «Έχω την εντύπωση ότι υψώθηκε ένα σιδηρούν παραπέτασμα. Είναι τρομακτικό, έχουν χωριστεί οικογένειες», είπε.

Η 63χρονη φίλη της, Κάτια Μιρζόγιεβα, σχολίασε ότι οι Λευκορώσοι «ζουν σε ένα κλουβί».

Η Κόβαλτσουκ εξήγησε ότι η ίδια μπόρεσε να επιστρέψει δύο φορές στη Λευκορωσία, επειδή έχει στην κατοχή της βίζα για την Πολωνία. Όμως τώρα η Λευκορωσία απαγορεύει ακόμη και στους κατοίκους εξωτερικού να φύγουν από τη χώρα.

Το κλείσιμο των συνόρων «δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι παράνομη. Είναι ένα άλλο είδος βίας σε βάρος των ίδιων των πολιτών της», είπε η Τατσιάνα Κούλεβιτς, 26 ετών, η οποία έφυγε πέρσι από τη χώρα της και τώρα ζει στο Μπιαλίστοκ, στην Πολωνία. «Είναι τρομακτικό. Οι άνθρωποι είτε πρέπει να περνούν παράνομα (τα σύνορα) είτε θα καταλήξουν στη φυλακή», είπε.

Ο σύζυγός της, Ρουσλάν, 29 ετών, δημοσιογράφος στο ενημερωτικό πόρταλ Hrodna.life, διαβεβαίωσε ότι «πολλοί θα ήθελαν να φύγουν» γιατί «όλοι κουράστηκαν να ζουν στον φόβο».

Το ζευγάρι αφηγήθηκε ότι μπόρεσε να φύγει αεροπορικώς μέσω της Λετονίας, όμως δεν υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε την Παρασκευή να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της και τους αερολιμένες της τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λευκορωσία, μετά τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ.

Η Λένα Τζίβογκλοντ, 30 ετών, είπε ότι οι διαδηλωτές σκοπεύουν να μείνουν για πολλές ημέρες στα σύνορα και ίσως επιχειρήσουν να μπλοκάρουν τα φορτηγά που προέρχονται από τη Λευκορωσία. «Ζητάμε από την Ευρώπη να επιβάλει μαζικές, άμεσες και αποτελεσματικές κυρώσεις», εξήγησε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή