Εύα Καϊλή: Όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο

 Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση διαφθοράς ευρωπαίων αξιωματούχων – στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή – προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα του Κατάρ την ώρα που λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

by Times Newsroom

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, που εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ από το 2014 και η οποία διεγράφη από τη Χ. Τρικούπη χθες, μετά την αποκάλυψη της προσαγωγής της, φέρεται να προσήχθη σε ανάκριση με την κατηγορία της δωροδοκίας και δωροληψίας.

Η προσαγωγή της κ. Καϊλή και άλλων τεσσάρων ατόμων, έγινε στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες από το Γραφείο Καταστολής Διαφθοράς, για μια υπόθεση διαφθοράς και χρηματισμού από αξιωματούχους του Κατάρ, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βελγικές Αρχές πραγματοποίησαν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και στην οικία της κ. Εύας Καϊλή.

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη η ίδια και ο πατέρας της – Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της, σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή, η οποία θα διανυκτερεύσει σε κελί, γράφει η βελγική εφημερίδα L’echo.

Η Εύα Καϊλή και άλλα 4 άτομα συνελλήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται από την ηγεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταστολής της Διαφθοράς, την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και τον ανακριτή Μισέλ Κλαίζ, για διαφθορά στο Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της L’Echo, η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, καθώς είναι ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική της ασυλία.

Πράγματι, μετά τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν τα ξημερώματα και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι ανακριτές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού -σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι ανακριτές πιστεύουν ότι είχε προειδοποιηθεί από συνεργούς.

«Η κ. Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, καθώς στο σπίτι της βρέθηκαν τσάντες με χαρτονομίσματα», αναφέρει η L’Echo

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Soir», η κ. Καϊλή, όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες που οδηγήθηκαν χθες σε ακρόαση, θα περάσουν εντός 48 ωρών από αρμόδιο Δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης. Όλοι θεωρούνται αθώοι.

Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, αλλά τονίζει ότι πρόκειται για «προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι. Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν όλα τα ΜΜΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Έχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, αναφέρει ότι στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών Αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, FIFA, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Ποιοι είναι οι άλλοι 4 συλληφθέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άλλοι τέσσερις συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της κ. ΚαϊλήΦραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην ιταλού σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004-2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι.

Συνελήφθη επίσης ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος επί 11 χρόνια ήταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ, «No Peace Without Justice».

Όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ που επικαλείται το ΑΠΕ, παράλληλα χθες συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο της Ιταλίας η σύζυγος και η κόρη του πρώην Ιταλού Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Πανκέρι, ο οποίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των ΜΚΟ που ερευνά η βελγική αστυνομία, της «Fight Impunity», η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο σπίτι του κ. Πανκέρι στις Βρυξέλλες βρέθηκαν 600.000 ευρώ, σύμφωνα με τη «Soir».

Ποιος είναι ο Παντσέρι

Μέλος του ιταλικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, o Παντσέρι ήταν ευρωβουλευτής για 15 χρόνια. Ειδικότερα, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον Παντσέρι να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Ήδη από το 2014, ο Παντσέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI), όπου την περίοδο 2017-2019 ήταν πρόεδρος. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Εξετάζεται και ΜΚΟ

Το 2019, ο Παντσέρι ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity στις Βρυξέλλες. Η οργάνωση επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τις Le Soir – Knack οι βελγικές αρχές έκαναν έρευνα και στο γραφείο της Fight Impunity, χωρίς να υπάρξει απάντηση.

Η ΜΚΟ αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικές προσωπικότητες, ενώ η έδρα της βρίσκεται κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, τη μόνιμη αποστολή στις Βρυξέλλες και το βελγικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Συνεργάτης του Παντσέρι υπήρξε παλαιότερα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που έχει επίσης συλληφθεί από τις αρχές.

Οι έρευνες στον Λούκα Βισεντίνι

Εκτός από τον Παντζέρι, το πρωί του Σαββάτου οι βελγικές αρχές ανέκριναν και τον Ιταλό συνδικαλιστή Λούκα Βισεντίνι, 53 ετών, που ζει στις Βρυξέλλες.

Το 2011 έγινε γραμματέας της ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη, εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ», καθώς είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήματα και ενστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Βισεντίνι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μάρρι.

Knack και Le Soir επικοινώνησαν με την ITUC για σχολιασμό των εξελίξεων, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως επίσης συνέβη και με την πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο.

Φυσικά, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους, έως ότου ο δικαστής αποφασίσει διαφορετικά, καταλήγουν τα δύο βελγικά ΜΜΕ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com