Ευρωκοινοβούλιο: Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (18/4) σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να κάνει πιο φιλόδοξες τις πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, περιλαμβανομένης μιας αναβάθμισης της αγοράς άνθρακα της ένωσης, με την οποία θα αυξηθεί το κόστος που θα έχει το να ρυπαίνει κανείς στην Ευρώπη.

by Times Newsroom

Η αγορά άνθρακα της Ευρώπης αναγκάζει τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα εργοστάσια να αγοράζουν άδειες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) όταν ρυπαίνουν. Έχει μειώσει τις εκπομπές αυτών των τομέων κατά 43% απο το 2005, όμως αναθεωρείται ώστε να επιτύχει περισσότερο φιλόδοξους ευρωπαϊκούς στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια συμφωνία που είχε συμφωνηθεί πέρυσι από διαπραγματευτές χωρών της ΕΕ και του κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές κατά 62% από τα επίπεδα του 2005 μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτής της αναβάθμισης, τα εργοστάσια θα χάσουν μέχρι το 2034 τις δωρεάν άδειες εκπομπής CO2 που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή και οι εκπομπές από τη ναυσιπλοΐα θα προστεθούν στην αγορά του CO2 από το 2024.

Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν επίσης το πρώτο στον κόσμο σχέδιο της ΕΕ για τη σταδιακή επιβολή ενός τέλους στις εισαγωγές αγαθών υψηλής περιεκτικότητας άνθρακα από το 2026, στοχοθετώντας τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρισμού και υδρογόνου.

Το τέλος άνθρακα στα σύνορα έχει στόχο να μην υπονομευθούν οι βιομηχανίες της ΕΕ από ξένους ανταγωνιστές που ρυπαίνουν περισσότερο, αφαιρώντας τον πειρασμό για τις εταιρείες της ΕΕ να μεταγκατασταθούν σε περιφέρειες με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Οι νόμοι για το κλίμα θα πρέπει να εγκριθούν από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα τους αξιολογήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή