Ευρωομόλογο: Όλα έχουν μια εξήγηση

by ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ
  • Γράφει ο Μηνάς Ταυλαρίδης

Τελευταία έγινε μια προσπάθεια από την Γαλλία και άλλες 7 χώρες της Ε.Ε. για να υπάρξει μια κοινή αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής κρίσης που θα φέρει ο κορονοιός στην Ευρωζώνη, με αιχμή την έκδοση ευρωομολόγου. Οι χώρες με εύρωστες οικονομίες πρωτίστως η Γερμανία (παρ΄ όλο που στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλές φωνές για το αντίθετο) και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν στην προοπτική αυτή με αποτέλεσμα να μην τελεσφορήσει η προσπάθεια των 7 χωρών για την έκδοση ευρωομολόγου.

Στα μέσα Μαρτίου η Ε.Ε. αποφάσισε να αναστείλει την απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων σε εθνικές επιχειρήσεις, κάτι πρωτόγνωρο που πριμοδοτεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση της Κομισιόν έδωσε έτσι στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να στηρίξουν τις χειμαζόμενες βιομηχανίες τους. Το αποτέλεσμα είναι, όμως, ότι εκμεταλλεύονται εις το έπακρον την ευκαιρία όσες χώρες διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ενώ οι φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου αδυνατούν να τις ακολουθήσουν στον ρυθμό τους.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη η Γερμανία στον τομέα αυτόν έχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς αντιπροσωπεύει ήδη το 52% των κρατικών ενισχύσεων συνολικής αξίας 1,9 τρισ. ευρώ που έχει εγκρίνει η Κομισιόν από τότε που πάρθηκε η απόφαση. Ακολουθούν, με αισθητή διαφορά βέβαια, η δεύτερη και η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία, που αντιπροσωπεύουν το 17% των εγκεκριμένων κρατικών ενισχύσεων η κάθε μία.

Η Γερμανία έχει ήδη χορηγήσει 3 δισ. ευρώ στη βιομηχανία αθλητικών ειδών Adidas, δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ στον ταξιδιωτικό κολοσσό της TUI, ενώ διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της Lufthansa τους όρους μιας κρατικής ενίσχυσης ύψους από 9 έως 10 δισ. ευρώ. Η Ολλανδία υπέβαλε στην Κομισιόν αίτημα για να παραταθεί περαιτέρω η περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα μπορεί να ενισχύσει τις βιομηχανίες της.

Έτσι έχουμε άνιση ανάκαμψης που θα προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό, ρήγματα στην ενιαία αγορά και βαθύτερο χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες-μέλη της Ε.Ε. οι οικονομίες των οποίων (Ευρωπαϊκό Νότο) θα ανακάμψουν σαφώς λιγότερο και σαφώς αργότερα, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τις στηρίξουν με δημόσιο χρήμα.

Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις χώρες του νότου και μάλιστα αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι διαβλέπει «σαφή κίνδυνο να διαρραγεί η ενιαία αγορά της Ευρώπης» και υπογράμμισε πως «δεν έχουν όλες οι χώρες της ενιαίας αγοράς πρόσβαση σε ρευστότητα όσο η Γερμανία που έχει πολλά χρήματα στις τσέπες της». Βέβαια δεν έγινε κάποια διορθωτική έστω κίνηση από την ΕΕ, η οποία για ακόμη μια φορά κατέδειξε, ότι η Ένωση είναι μόνο στα λόγια και οι πλούσιες χώρες του Βορρά ορίζουν τα πεπραγμένα της. Ταυτόχρονα μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί οι Γερμανοί και οι φίλοι τους δεν θέλουν το ευρωομόλογο.

The following two tabs change content below.
ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή