Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000: Μια γιορτή για την προστασία της φύσης

Η ανακοίνωση των νικητών του 2ου διαγωνισμού φωτογραφίας «Natura 2000 Click στη φύση»

by Times Newsroom

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στις 17:00, το WWF Ελλάς και οι εταίροι του έργου LIFE-IP 4 NATURA, σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος, έχουν ετοιμάσει ένα Facebook Event στο οποίο –μεταξύ άλλων- θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μεγάλων νικητών του 2ου διαγωνισμού φωτογραφίας «Natura 2000 Click στη φύση».

Ο αρχισυντάκτης του Περιοδικού Φωτογράφος, Παναγιώτης Καλδής και επαγγελματίες φωτογράφοι που συμμετείχαν στην Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού θα μεταφέρουν την εμπειρία του από την φετινή διοργάνωση και θα εξηγήσουν το σκεπτικό με το οποίο ψήφισαν τις αγαπημένες τους εικόνες. Στην εκδήλωση θα γίνει συζήτηση για τη σημασία των περιοχών Natura 2000 αλλά και την φωτογραφία φύσης, την οποία θα συντονίσει ο γνωστός βιολόγος και παρουσιαστής Ηλίας Στραχίνης.

Παρά το μικρό της μέγεθος, η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά και δεκάδες διαφορετικοί τύποι οικοτόπων, συνθέτουν το εντυπωσιακό «μωσαϊκό» της ελληνικής βιοποικιλότητας.

Η αποτελεσματική προστασία του τεράστιου φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό και η ανάδειξη της σημασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μπορεί επίσης να γίνει υπόθεση όλων μας. Αυτή ήταν η επιδίωξη των διοργανωτών του 2ου διαγωνισμού φωτογραφίας «Click στη φύση», του μοναδικού φωτογραφικού διαγωνισμού που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, ο οποίος θα πραγματοποιείται ετησίως.

Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης περσινής διοργάνωσης, η ανταπόκριση του κοινού είναι και φέτος εντυπωσιακή, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι έστειλαν φωτογραφίες που αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της ομορφιάς και του πλούτου της ελληνικής φύσης, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 1.500. Επιβλητικές βουνοκορφές, πυκνά δάση, λίμνες, ποτάμια, υγρότοποι, αλλά και δεκάδες είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας, προσέφεραν στους φωτογράφους ευκαιρίες για μοναδικές λήψεις.

Το δίκτυο Natura 2000 στη χώρα μας

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου. Στη χώρα μας εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως πλαίσιο για την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία της φύσης και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή