Εζέν Μπουντέν (1824 – 1898) Γάλλος τοπιογράφος και θαλασσογράφος

Θεωρείται πρόδρομος του ιμπρεσσιονισμού

by Times Newsroom

Ο Εζέν Μπουντέν (Eugène Louis Boudin, Ονφλέρ, 12 Ιουλίου 1824 – Ντωβίλ, 8 Αυγούστου 1898) ήταν Γάλλος τοπιογράφος και θαλασσογράφος, θεωρούμενος πρόδρομος του ιμπρεσσιονισμού.

Γιος ναυτικού που αποσύρθηκε και έγινε ιδιοκτήτης καταστήματος χαρτοπωλείου και κορνιζών πινάκων ζωγραφικής, ο Μπουντέν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ζωγράφους που δούλευαν στην περιοχή (μεταξύ των οποίων ο Ζαν Φρανσουά Μιγέ και ο Τομά Κουτύρ) οι οποίοι τον ενεθάρρυναν ν΄ακολουθήσει το καλλιτεχνικό στάδιο.

Στα εικοσιδύο του εγκατέλειψε το κατάστημα κι αφοσιώθηκε στην ζωγραφική. Ταξίδεψε στο Παρίσι και στη Φλάνδρα, και το 1850 κέρδισε μια υποτροφία που του επέτρεψε να εγκατασταθεί στο Παρίσι.

Τα χαρακτηριστικά των έργων του

Έντονα εντυπωσιασμένος από τους Ολλανδούς ζωγράφους, ακολούθησε τη συμβουλή του Γιόχαν Γιόνγκκιντ να ζωγραφίζει σε ανοικτό χώρο (en plein air) και την μετέδωσε στον νεαρό τότε προστατευόμενό του Κλωντ Μονέ.

Ο Μπουντέν ζωγράφισε παραλιακές σκηνές και θαλασσινά τοπία της βορείου Γαλλίας και ήταν υπέρμαχος της άμεσης απεικόνισης της φύσης. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από την μεγάλη σημασία που έδινε στην απόδοση της φωτεινότητας του ουρανού. Θεωρείται σύνδεσμος μεταξύ της γενιάς του Κορό και των ιμπρεσσιονιστών.

Στη γενέτειρά του Ονφλέρ (Honfleur) βρίσκεται το Μουσείο Εζέν Μπουντέν (Musée Eugène Boudin).

 

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή