Fast track ανασχηματισμός: Αυτές είναι οι εισηγήσεις στον Μητσοτάκη

by Times Newsroom 1
  • ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ηδη από προχθές μετράει αντίστροφα ένα κρίσιμο 7ήμερο, το οποίο αναμένεται να καταλήξει σε σειρά σημαντικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κερδίζει έδαφος το σενάριο του «γρήγορου ανασχηματισμού», ίσως και εντός του Αυγούστου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Και σίγουρα πριν από τη ΔΕΘ. Αντιθέτως, φαίνεται να χάνει έδαφος το σενάριο του ανασχηματισμού μετά τη ΔΕΘ και να έχουν «καεί» εντελώς τα σενάρια για ανασχηματισμό είτε τον Οκτώβριο είτε στην αρχή του 2022. Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει βγάλει τα συμπεράσματά του μετά τη μεγάλη τραγωδία των πυρκαγιών και να έχει πάρει τις αποφάσεις του, τόσο για πρόσωπα όσο και για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και του κράτους.

Στη Βουλή

Μια πρώτη γεύση των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να δοθεί την Τετάρτη στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει πλήρη αποτύπωση της κατάστασης που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα, να επισημάνει τα λάθη και τις αστοχίες που συνέβησαν στη διάρκεια του πρωτοφανούς καύσωνα, αλλά και να περιγράψει την αλλαγή του νέου μοντέλου δασοπροστασίας, το οποίο θα στηρίζεται περισσότερο στην πρόληψη, χωρίς να υποβαθμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των μέσων κατάσβεσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αυξημένες περιπολίες με τη συμμετοχή και του στρατού εκτός της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας, των εθελοντών και drowns. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πηγαίνει στη συζήτηση της Τετάρτης χωρίς διάθεση για «κοκορομαχίες» και έτοιμος να ακούσει και να δεχθεί ρεαλιστικές και εποικοδομητικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Δύο μέρες μετά τη συζήτηση εκπνέει και το 7ήμερο της αυξημένης επιφυλακής για την αποτροπή νέων πυρκαγιών. Ηδη από την Αστυνομία έχουν γίνει 216 περιπολίες πανελλαδικά, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν, ενώ από το ΓΕΕΘΑ έχουν προγραμματιστεί, για το 7ήμερο 20/8-27/8, 880 περίπολα με τη συμμετοχή 1.760 στελεχών των Ε.Δ. και 883 μέσα, επιπλέον των δυνάμεων και των μέσων που ήδη αξιοποιούνται στην κατάσβεση και την επιτήρηση των καμένων εκτάσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές ότι επιθυμεί να καθαρίσει το πολιτικό τοπίο από τις «στάχτες» των πυρκαγιών, χωρίς να προκληθούν νέες, ώστε μετά -και πριν από τη ΔΕΘ- να ξετυλιχθούν όλες οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για αλλαγές παντού και πιο γρήγορα. Στόχος είναι η ΔΕΘ, χωρίς εκκρεμότητες και περισπασμούς, να αποτελέσει το καθαρό μήνυμα για την έναρξη της νέας περιόδου της χώρας, η οποία φέρει τη σφραγίδα της ανάπτυξης με την ορθή αξιοποίηση των 72 δισ. που θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο και θα διοχετευτούν στην αγορά και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συναίσθηση ότι η εικόνα της κυβέρνησης δέχθηκε πλήγμα από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Και κυρίως -για πρώτη φορά στα 2 χρόνια που κυβερνά η Ν.Δ.- υπέστη ρωγμές το συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, που είναι η διαχειριστική επάρκεια στην αντιμετώπιση κρίσεων. Οι πρώτες ενδείξεις, οι οποίες προέρχονται από τις ώρες του δράματος και του δικαιολογημένου θυμού, δείχνουν ότι το πλήγμα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σε σημαντικό βαθμό επανορθώσιμο, δεδομένου ότι η πολιτική της τυμβωρυχίας που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κρυπτόμενος πίσω από τον «σοβαρό Τσίπρα», δεν του εξασφαλίζει πολιτικά κέρδη. Η πολιτική της «ρεβάνς» για το Μάτι, η «εναγώνια» αναζήτηση θυμάτων από το κατευθυνόμενο Διαδίκτυο, τα εύσημα σε όσους αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις σωτήριες προειδοποιήσεις του 112, η προκλητική προσπάθεια απαξίωσης των έγκαιρων εκκενώσεων και το άθλιο χάσταγκ προσέκρουσαν βιαίως στην κοινή λογική και, κυρίως, στο σημαντικό επίτευγμα να μην υπάρξουν απανθρακωμένα πτώματα. Οσο κι αν η αντικειμενική ζημιά που έγινε στα δάση της χώρας και σε περιουσίες ανθρώπων είναι πολύ μεγάλη.

Θα αποδοθούν ευθύνες

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι διατεθειμένος να μιμηθεί τη στρουθοκάμηλο, η οποία βάζει το κεφάλι της στην άμμο και νομίζει ότι δεν φαίνεται, ενώ όλο της το σώμα είναι εκτεθειμένο. Οι πληροφορίες λένε ότι και ευθύνες θα καταλογιστούν και θα αποδοθούν και η προσπάθεια για τον εντοπισμό εμπρηστών θα συνεχιστεί και θα αλλάξει το μπερδεμένο -σκόπιμα σε αρκετές περιπτώσεις- θεσμικό πλαίσιο, το οποίο σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, αντί να βοηθά, καθιστά πιο δύσκολη την προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Ο επικείμενος ανασχηματισμός, ο οποίος είναι ο πρώτος που έχει προαναγγελθεί, κόντρα στην παλιά και γνωστή ρήση που ήθελε τις υποτιμήσεις και τους ανασχηματισμούς να μην προαναγγέλλονται ποτέ, αναμένεται να είναι δομικός και να εξασφαλίζει πιο έντονα πολιτικά στοιχεία στη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα, μάλιστα, με ορισμένες εκτιμήσεις, η νέα κυβέρνηση θα είναι κατά βάση η κυβέρνηση η οποία θα φτάσει έως τις επόμενες εκλογές.

Υποχρεωτικότητα και… κλειστές πόρτες για τους ανεμβολίαστους

Στο πλαίσιο της ευρύτερης ανασυγκρότησης και δεδομένης της απειλητικά κλιμακούμενης παρουσίας της μετάλλαξης «Δέλτα», η κυβέρνηση, εντείνοντας την προσπάθεια για ταχεία αύξηση των εμβολιασμών, φέρεται αποφασισμένη για τα εξής:

  1. Την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους κλάδους εργαζομένων, που έχει αποφασιστεί. Είναι ενδιαφέρον απ’ αυτήν την άποψη το γεγονός ότι μόνο εντός του Ιουλίου -αφότου έγινε γνωστή η τήρηση της υποχρεωτικότητας- το ποσοστό των εμβολιασμένων εργαζομένων σε ιδιωτικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων από 62% που ήταν ανέβηκε στο 85%. Ενώ στις δημόσιες δομές το ποσοστό των εμβολιασμένων από 45%, που ήταν, διπλασιάστηκε φθάνοντας το 90%.
  2. Οσοι συνεχίσουν να αρνούνται να εμβολιαστούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος ζωής (υποχρεωτικά rapid tests, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους ίδιους) ή το ενδεχόμενο να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Ταυτοχρόνως θα βρίσκουν όλο και περισσότερες κλειστές πόρτες μπροστά τους. Θεωρείται σχεδόν ειλημμένη απόφαση -τα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη- ότι οι μη εμβολιασμένοι από τον Σεπτέμβριο δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, κλειστούς αθλητικούς χώρους, σινεμά, θέατρα κ.λπ., όπως δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε σχολικές ή ακαδημαϊκές μονάδες ανεμβολίαστοι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ΑΕΙ και δάσκαλοι, παρά μόνο με την επίδειξη δύο αρνητικών εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα.

Πηγή: ELEFTHEROSTYPOS.GR 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή