Φερδινάνδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

by Times Newsroom
Share this

Ο Φερδινάνδος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Ferdinand II., Γκρατς, 9 Ιουλίου 1578 – Βιέννη, 15 Φεβρουαρίου1637), αρχιδούκας της Αυστρίας και μέλος του Οίκου των Αψβούργων, ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1619 μέχρι το 1637, βασιλιάς της Βοημίας τις περιόδους 1617–1619 και 1620–1637, καθώς και βασιλιάς της Ουγγαρίας από το 1618μέχρι το 1625. Η θητεία του συνέπεσε με τον Τριαντακονταετή Πόλεμο.

Γεννήθηκε στο Γκρατς, ήταν γιος του αρχιδούκα της Έσω Αυστρίας Καρόλου Β’ και Μαρίας Άννας της Βαυαρίας. Ήταν εκπαιδευμένος από τους Ιησουίτες και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Ίνγκολστατ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1595, προσχώρησε στα κληρονομικά εδάφη του (όπου ο μεγαλύτερος ξάδερφός του, ο αρχιδούκας Μαξιμιλιανός Γ΄ της Αυστρίας, είχε δράσει ως αντιβασιλέας μεταξύ του 1593 και του 1595) και έκανε ένα προσκύνημα στο Λορέτο και τη Ρώμη. Λίγο αργότερα, άρχισε να καταστέλλει όλα όσα ήταν ενάντια στην καθολική πίστη εντός της επικρατείας του.
 
Με την Συνθήκη του Oñate, ο Φερδινάνδος έλαβε τη στήριξη των ισπανικών Αψβούργων στη διαδοχή του άτεκνου ξαδέλφου του Ματθία, με αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις στην Αλσατίακαι την Ιταλία. Το 1617, εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, το 1618, βασιλιάς της Ουγγαρίας λόγω των ουγγρικών κτήσεών του, και το 1619, έγινε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
 
Πέθανε το 1637, αφήνοντας στο γιο του, τον Φερδινάνδο Γ΄, μια αυτοκρατορία που εξακολουθούσε να εμπλέκεται σε έναν μακρύ πόλεμο, ενώ οι περιουσίες τους εξασθενούσαν όλο και πιο πολύ. Ο Φερδινάνδος Β΄ θάφτηκε στο Μαυσωλείο του στο Γκρατς. Η καρδιά του παρέμενε φυλαγμένη σε Herzgruft (κρύπτη καρδιάς) στην Αυγουστιανιανή Εκκλησία της Βιέννης.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή