Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λοκάρνο 2022

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο διεξάγεται φέτος από τις 3 έως τις 13 Αυγούστου. Τα θέματα, στα οποία εστιάζει, είναι η μετανάστευση, η αποικιοκρατία, τα φύλα και η κλιματική αλλαγή.

by Times Newsroom

“Απαγορεύεται σε σκύλους και Ιταλούς”

Αρχές του 20ού αιώνα στη νότια Ιταλία. Η ταινία κινουμένων σχεδίων περιγράφει την ιστορία του Λουίτζι Ουγκέττο, ο οποίος διασχίζει τις Άλπεις για να ξεκινήσει μια νέα ζωή με την οικογένειά του στη Γαλλία. Ο εγγονός του και σκηνοθέτης της ταινίας Αλάν Ουγκέττο, κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της οικογένειας.

“Nação Valente”

1974. Εν μέσω του πολέμου της ανεξαρτησίας στην Αγκόλα, πορτογαλική αποικία τότε, μια ντόπια γνωρίζει έναν Πορτογάλο στρατιώτη. Η κοπέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ζωή και τον θάνατο. Ο σκηνοθέτης Κάρλος Κονσεϊσάο δηλώνει πως η ταινία του είναι μια αντανάκλαση της ιστορίας, του πολέμου και του φόβου.

“Matter Out of Place”

Το ντοκιμαντέρ του Νικόλαους Γκαϊρχάλτερ ακολουθεί τον δρόμο των ατελείωτων απορριμμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές όλου του κόσμου και των ανθρώπων που τα συλλέγουν. «Τα απόβλητα αποτελούν σύμβολο της ανθρώπινης ανάπτυξης, που είναι πολύ πιο αργή απ’ ότι απαιτεί η τεχνολογική εξέλιξη» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

“Ariyippu” (Εξήγηση)

Η πρώτη ταινία που προβάλλεται στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο στην ινδική γλώσσα Μαλαγιαλάμ. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή ενός ζευγαριού από την Κεράλα που εργάζεται σε εργοστάσιο παραγωγής ιατρικών γαντιών κοντά στο Νέο Δέλχι αποζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ένα παλιό βίντεο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού ανοίγει το κουτί της Πανδώρας.

“Balıqlara xütbə” (Κήρυγμα στο ψάρι)

Ο Νταβούντ επιστρέφοντας από τον πόλεμο ανακαλύπτει ότι όλοι οι κάτοικοι στο χωριό του έχουν πεθάνει από μια μυστηριώδη ασθένεια, εκτός από την αδερφή του που είναι όμως ετοιμοθάνατη. Στην ταινία του Αζέρου σκηνοθέτη Χιλάλ Μπαϊντάροβ ο πρωταγωνιστής αναρωτιέται: η επιβίωση είναι το ίδιο με το να ζει κάποιος πραγματικά;

“Before I Change My Mind”

Ενώ όλοι οι νέοι του συμμαθητές αναρωτιούνται εάν ο Ρόμπιν είναι αγόρι ή κορίτσι, ο ίδιος γίνεται φίλος με τον «νταή» του σχολείου. «Όταν ήμουν έφηβος με ρωτούσαν συχνά αν ήμουν αγόρι ή κορίτσι. Μακάρι να είχα αφήσει αναπάντητο αυτό το ερώτημα, όπως κάνει ο Ρόμπιν στην ταινία», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης Τρέβορ Άντερσον.

“Piaffe”

Μετά τον νευρικό κλονισμό της αδερφής της, η Εύα ξεκινάει να εργάζεται ως τεχνικός ήχων εφέ. Κατά τη διάρκεια μιας διαφήμισης ανακαλύπτει ότι από το σώμα της εξέχει μια ουρά αλόγου. Έτσι ξεκινάει μια σχέση με έναν βοτανολόγο. Η Γερμανίδα σκηνοθέτης Ανν Όρεν διαπραγματεύεται θέματα όπως ο έλεγχος, το φύλο και η εξαπάτηση.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com