- Γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Μπορεί να έχει πιάσει τα 62 όμως ακόμα είναι νέος. Δε σκέφτεται τη σύνταξη, αλλά τι καινούργιο θα κάνει. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν ξέρει από τελείες. Βάζει μόνο κόμματα. Ξεκινά με καινούργια ορμή από εκεί που είχε τελειώσει. Μπορεί η αρχή να έγινε από τον Παύλο Ζάννα, αυτοί που ακολούθησαν έβαλαν ένα δομικό στοιχείο. Έτσι έχει φτιαχτεί ένα τεράστιο οικοδόμημα. Θα το πούμε τεράστιο αν δούμε τα 62 του χρόνια. Αν δούμε όμως κάθε χρονιά ξεχωριστά θα του μιλήσουμε όπως μιλάμε σε ένα νεαρό που έχει όρεξη και θέληση να δημιουργήσει.
Η ΠΟΛΗ
Δεν είναι λίγα τα 62 χρόνια. Είναι μία μεγάλη ιστορία. Ένα αφήγημα που αξίζει το σεβασμό και την προσοχή μας. Όμως η πόλη της Θεσσαλονίκης δεν το έχει αγκαλιάσει έτσι όπως θα έπρεπε. Στο μεγαλύτερο φεστιβαλικό θεσμό της χώρας πηγαίνεις για να συνδημιουργήσεις. Είναι εντελώς λάθος να πιστεύουμε ότι ο πολιτιστικός κόσμος της Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να συντροφεύει το Φεστιβάλ; Πόσες καλλιτεχνικές δραστηριότητες γίνονται σε αυτή την πόλη, συγγενείς με αυτό το Φεστιβάλ; Δε θα μπορούσαν να συνδιοργανώσουν μία σειρά από εκδηλώσεις; Το Φεστιβάλ έτσι δε θα απλωνόταν σε όλη την πόλη; Αυτοί δε θα έπαιρναν νέα δύναμη;
Ερωτήματα που τα ίδια απαντούν στον εαυτό τους. Είναι αυτονόητη η απάντηση. Θα θέλαμε από το λιμάνι μέχρι το Λευκό Πύργο τουλάχιστον να υπήρχε το αποτύπωμα του Φεστιβάλ. Να έμπαινε ο άνθρωπος στην πόλη και να καταλάβαινε ότι κάτι σημαντικό γίνεται αυτή την περίοδο. Να του διεγείραμε την όρεξη να το ανακαλύψει. Αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε σε αυτόν το νεαρούλη των 62 χρόνων. Σε αυτά που μας έχει προσφέρει τόσα χρόνια.
Η ΝΙΚΗ
Αυτό που έγινε αυτή τη χρονιά είναι μεγαλειώδες. Το 2021 το Φεστιβάλ επέστρεψε στο σπίτι του. Όχι μόνο αυτό. Άνοιξε και ένα άλλο δωμάτιο. Ο κινηματογράφος Μακεδονικόν θα παίζει ταινίες του Φεστιβάλ. Νικήσαμε την απελπισία. Η ελπίδα που μας δίνει αυτό το Φεστιβάλ είναι τεράστια. Με σωστές στρατηγικές μπορούμε να νικήσουμε το θάνατο. Αυτόν που ο ιός απειλεί να φέρει. Να έρθει επιτέλους η απόδειξη ότι στις κινηματογραφικές αίθουσες δεν κολλάει.
Το Φεστιβάλ κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η ίδια η κυβέρνηση. Να βοηθήσει ουσιαστικά τον άνθρωπο. Να δημιουργήσει δράσεις. Να φέρει τον καλλιτέχνη σε επαφή με το κοινό του. Με ασφάλεια. Να αποδείξει ότι στις αίθουσες δεν κολλάει. Στις εκκλησίες κολλάει. Ουσιαστικά να δείξει ποιος είναι ο σκοταδισμός. Να μας προτείνει το δρόμο που θα βρούμε το φως. Γιατί αυτό το φως το έχουμε ανάγκη για να ζήσουμε.
Στα δημοσιεύματα που θα ακολουθήσουν θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όλα αυτά. Παράλληλα, με τα βίντεο που θα δημιουργήσουμε θα δείξουμε τις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το τιμήσουμε.
Διαβάστε τα άλλα δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εδώ.


Τελευταία άρθρα απόΓιάννης Φραγκούλης (δείτε τα όλα μαζί)
- «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου | Κριτική - 21 Ιανουαρίου 2022
- “Digger”, μια ταινία του Τζώρτζη Γρηγοράκη | Κριτική - 16 Ιανουαρίου 2022
- Ο λόγος ενός κριτικού… - 11 Ιανουαρίου 2022