Φεβρουάριος στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη)

by Times Newsroom

Θρησκευτική Τέχνη

Από τη Ρωσία στην Ελλάδα

Διάρκεια μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2018

Πολυάριθμες ρωσικές εικόνες και λειτουργικά σκεύη φυλάσσονται σε μοναστήρια, εκκλησίες και μουσεία στην Ελλάδα και συνιστούν σημαντικό, αλλά άγνωστο τεκμήριο τόσο για την ιστορία της θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα όσο και για τις πολιτιστικές επαφές και πολιτικές σχέσεις της Ρωσίας με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, από τα μέσα του 16ου έως τα τέλη του 19ου αιώνα. Η παρουσία και διάδοση των ρωσικών θρησκευτικών έργων στις ελληνικές κοινότητες και τα εκκλησιαστικά κέντρα ερμηνεύεται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα επαφών που διαπερνούσε όλη τη διαστρωμάτωση των δύο κοινωνιών, από τον τσάρο και τα επίσημα διπλωματικά δώρα, έως τις ζητείες των ελληνικών μοναστηριών στη Ρωσία και τη δραστηριότητα Ελλήνων και Ρώσων εμπόρων.

Η έκθεση παρουσιάζει τις ποικίλες όψεις του φαινομένου, εστιάζοντας στην κίνηση των έργων και την ενσωμάτωσή τους σε ένα καινούργιο εθνο-θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο. Διερευνώνται οι ιδιαίτερες διαδρομές τους και οι ποικίλες μορφές υποδοχής και υιοθέτησής τους στον ελληνικό χώρο αλλά και θέματα χρονολόγησης των ρωσικών έργων και απόδοσής τους σε εργαστήρια.

Στην έκθεση συμμετέχουν με δανεισμούς τα μεγαλύτερα μουσεία και συλλογές της Ελλάδας. Βαρύνουσα σημασία έχουν έργα που προέρχονται από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδος. Μέσω των έργων αυτών, που αποτελούσαν αφιερώματα των πιστών, υπογραμμίζεται η ακτινοβολία των ελληνικών μονών σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

 

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη & Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

2017 Έτος Ελλάδας & Κίνας

To έτος 2017 ήταν αφιερωμένο στις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει για ένα χρόνο εκθέματα κινεζικής τέχνης σε μία ειδικά σχεδιασμένη προθήκη, ένα για κάθε μήνα.

Το αντικείμενο του Ιανουαρίου

Διάρκεια μέχρι 11 Φεβρουαρίου 2018

Ειδώλια υπερφυσικών όντων σε ρόλο φρουρών ναού. Ξύλο με χρώματα και επιχρύσωση. Κίνα. Δυναστείες Μινγκ–Τσινγκ, 16ος–18ος αι. μ.Χ. Δωρεά Ευθαλίας Κωνσταντινίδη (41562).

Παρόμοιες μορφές ανθρωπόμορφων όντων με τερατώδη πρόσωπα και στρατιωτική αμφίεση εμπνέονται από τις δοξασίες του ταοϊσμού και όταν απαντούν σε τετράδες εκπροσωπούν φύλακες των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα. Ζεύγη φρουρών όπως τούτο εδώ (哼哈二将, χενγκ χα ερ τζιαν) συνήθως στέκουν στις εισόδους βουδιστικών ναών. Φορούν πανοπλίες και τα τρομακτικά τους πρόσωπα πλαισιώνονται από φλόγες, λειτουργώντας αποτροπαϊκά και απομακρύνοντας πονηρά πνεύματα.

Το Αντικείμενο του Φεβρουαρίου

Διάρκεια 14 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2018

Αγγείο. Πορσελάνη με λευκή εφυάλωση και επικάλυψη σκούρας καστανής λάκκας ένθετης με εγχάρακτα κομμάτια σεντεφιού (μαργάρου) που σχηματίζουν τοπίο με λίμνη, νησιά, περίπτερο, βάρκα, μπαμπού και μορφές ανδρών. Κίνα, επαρχία Jiangxi, πόλη Jingdezhen. Δυναστεία Qing, 18ος αι. μ.Χ. Δωρεά Γεώργιου Ευμορφόπουλου (2897).

Η λάκκα (漆, τσι) είναι ο χυμός του δέντρου Toxicodendron vernicifluum που εκκρίνεται όταν χαράσσεται ο φλοιός του. Όταν ο γκριζωπός χυμός απλωθεί σε λεπτά στρώματα σκληραίνει και σχηματίζει μια αδιάβροχη, ανθεκτική και ελαφριά επιφάνεια. Επάλληλα στρώματα λάκκας, συχνά αναμεμειγμένης με κόκκινο, μαύρο ή κίτρινο χρώμα, μπορούν να απλωθούν πάνω σε ξύλο, ύφασμα ή κάποιο άλλο υλικό. Ενόσω είναι ακόμα ρευστή, η λάκκα μπορεί να διακοσμηθεί με φλεβώσεις,  γραπτά σχέδια ή ένθετα υλικά, όπως το σεντέφι. Αφού σκληρύνει, η λάκκα μπορεί να σκαλιστεί.

Η ένθεση σεντεφιού σε μαύρη λάκκα απαντά εξαιρετικά σπάνια σε επιφάνεια πορσελάνης. Τολμηροί πειραματισμοί με ποικίλα υλικά χαρακτηρίζουν την παραγωγή πορσελάνης στο Jingdezhen κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ (1736–1795). Οι διαφορετικοί βαθμοί συστολής και διαστολής βάσης και επικάλυψης κατέληξαν στην αποφλοίωση της λάκκας στο χείλος του αγγείου.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Σεμινάρια Φωτογραφικής Κριτικής από τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Ώρα : 19:00 – 22:00
Σκοπός τού σεμιναρίου αυτού είναι η συστηματική ανάλυση και κριτική των φωτογραφιών που θα παρουσιάζουν οι συμμετέχοντες.

Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Το Σπίτι της Κύπρου στο Μουσείο Μπενάκη

Performance με τίτλο “A Book of Small Things”

Ώρα : 12:00 – 16:00

Για την παρουσίαση του A Book of Small Things καλούνται περφόρμερς να περπατήσουν μέσα σε ένα μουσείο/κέντρο τέχνης διαβάζοντας αποσπάσματα από τα κείμενα στους επισκέπτες, στους φύλακες, στα εκθέματα ή στον ίδιο τον χώρο.»

Η ιδέα-παραγωγή-καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του εικαστικού Παναγιώτη Μιχαήλ και ο συντονισμός-επιμέλεια της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη είναι της ιστορικού τέχνης Δάφνης Νικήτα.

Διοργάνωση:  Σπίτι της Κύπρου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

 

Τετάρτη 7, 14, 21 & 28 Φεβρουαρίου 2018

Σεμινάρια του Πλάτωνα Ριβέλλη με θέμα:

«Εισαγωγή στην καλλιτεχνική φωτογραφία»

Ώρα: 17:30 – 21:30

Χώρος: Αμφιθέατρο

Ο Πλάτων Ριβέλλης παραδίδει το εισαγωγικό σεμινάριο φωτογραφίας ανελλιπώς από το 1981. Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία ή την τέχνη γενικότερα, άσχετα από ηλικία ή ειδικές γνώσεις. Απευθύνεται σε εκείνους που επιθυμούν να μάθουν να βλέπουν και να κρίνουν με στόχο την προσωπική τους καλλιτεχνική βελτίωση και τη διεύρυνση της απόλαυσης που τους παρέχει η φωτογραφία και η τέχνη. Δεν περιορίζεται στη φωτογραφία, αλλά επεκτείνεται τόσο στις άλλες τέχνες, όσο και σε γενικότερα θέματα πνευματικού ενδιαφέροντος.Δεν έχει αρχή και τέλος αλλά είναι η αφορμή για ένα πνευματικό ταξίδι με εργαλείο τη φωτογραφία, που συνεχώς επεκτείνεται και εμπλουτίζεται.

Το σεμινάριο χωρίζεται σε ενότητες με τεχνικό περιεχόμενο (επεξεργασία και λήψη) και σε ενότητες με καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

 

Τετάρτη 7 & 14 Φεβρουαρίου 2018

Παράσταση “Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε”

Ώρα έναρξης παράστασης: 20:30

Χώρος: Αίθουσα Βυζαντινής Συλλογής

Το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζουν και φέτος την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση με τίτλο

Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο“. Ως πρωταγωνιστές, τα αντικείμενα του Μουσείου θα αφηγούνται πτυχές της ιστορίας τους, με οδηγό τα δραματοποιημένα από τους ηθοποιούς κείμενα.

Ένα αντικείμενο ανά συλλογή θα δίνει κάθε φορά το έναυσμα για τη θεατρική δράση. Θα προηγείται σύντομη παρουσίαση του εκάστοτε εκθέματος από τον αρμόδιο επιμελητή της συλλογής, έτσι ώστε να γίνεται ομαλά η μετάβαση από τη θεματολογία του αντικειμένου στο δραματοποιημένο λόγο.

Το στρωμένο αριστοκρατικό τραπέζι σε μία βυζαντινή εικόνα με τη Φιλοξενία του Αβραάμ και κεραμικά σκεύη με σκηνές που υμνούν τη χαρά της ζωής δίνουν το έναυσμα να δραματοποιηθούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από τέσσερα επαιτικά ποιήματα του 12ου αιώνα.

Τα Πτωχοπροδρομικά ποιήματα σατιρίζουν με καυστική γλαφυρότητα και αριστοφανική διάθεση την πείνα και την πενία καθημερινών ανθρώπων: ενός φτωχού μοναχού, ενός καταπιεσμένου συζύγου, ενός πεινασμένου διανοούμενου και ενός οικογενειάρχη που δυσκολεύεται να θρέψει την πολυμελή οικογένειά του. Γραμμένα στη γλώσσα του λαού, ανήκουν στα πρώτα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και από πολλούς μελετητές αποδίδονται στον λόγιο βυζαντινό συγγραφέα Θεόδωρο Πρόδρομο (περίπου 1100-1165/70).

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στρατής Πανούριος

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάιρα Βαζαίου

ΠAIZOYN: Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος, Διονύσης Πιφέας.

Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει η Αναστασία Δρανδάκη, Επιμελήτρια της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής.

 

Τετάρτη 21 & 28 Φεβρουαρίου 2018

Συνεχίζεται 7, 14, 21, 28 Μαρτίου & 4 Απριλίου 2018

Παράσταση “Το είπε ο Γέρος”

Ώρα έναρξης παράστασης: 20:30

Χώρος: Αγώνα Ανεξαρτησίας, Γ’ όροφος

Μια παράσταση βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. H «Διήγησις Συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836» φωτίζει τις άγνωστες πτυχές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, όπως τις εμπιστεύθηκε ο Γέρος του Μοριά στον Γεώργιο Τερτσέτη.

Με μια ελαιογραφία αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης και με  ένα σπαθί, λάφυρο από την Τριπολιτσά, ως αφορμές, η θεατρική αφήγηση αναδεικνύει τις ηγετικές αρετές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (1770-1843), την ηθική σύνδεση που είχε με τους συντρόφους του, την επιμονή που τον διέκρινε στον εθνικό αγώνα. Όλα εκείνα  τα στοιχεία που τον κατέστησαν το ιστορικό πρόσωπο με τον υψηλότερο συμβολισμό ως προς την επανάσταση του 1821.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στρατής Πανούριος

ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλέξης Κωτσόπουλος

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μάιρα Βαζαίου

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ανδρομάχη Δαυλού, Έλενα Μαρσίδου, Φώτης Λαζάρου, Διονύσης Πιφέας, Στρατής Πανούριος

 

Τα αντικείμενα του Μουσείου θα παρουσιάσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Επιμελητής των Ιστορικών Αρχείων.

 

Εισιτήρια

€ 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
στο ταμείο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Αθήνα),
Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-18:00,
Πέμπτη & Σάββατο: 10:00-22:00,
Κυριακή 10:00-16:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τ 2103671015, Δευτέρα-Πέμπτη 10:00-15:00

Διοργάνωση:  Μουσείο Μπενάκη & Εθνικό Θέατρο

 

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Φωτογραφικός Κύκλος.  Οι Συναντήσεις της Πέμπτης

Σεμινάρια Κινηματογραφικών Αναλύσεων από τον Πλάτωνα Ριβέλλη. Αυτή την εβδομάδα Paolo Virzi

Ώρα : 19:00 – 22:00

Σεμινάρια Κινηματογραφικών Αναλύσεων από τον Πλάτωνα Ριβέλλη μόνο για μέλη του “Φωτογραφικού Κύκλου”, μέχρι και τον Ιούνιο 2018, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα.
Σκοπός τού σεμιναρίου αυτού θα είναι η εξοικείωση με τη γλώσσα του κινηματογράφου και με το έργο μερικών μεγάλων σκηνοθετών. Η μέθοδος προσέγγισης θα είναι η καλλιτεχνική «ανάγνωση» (μέσω αποσπασμάτων και σχολιασμού) δύο σημαντικών ταινιών ενός σκηνοθέτη κάθε φορά. Η διάρκεια είναι τρίωρη (19:00-22:00).

Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισού

Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα

Τηλ. 210 367 1000

  • Ωράριο Λειτουργίας

Τετάρτη, Παρασκευή: 10:00 – 18:00

Πέμπτη, Σάββατο : 10:00 – 24:00

Κυριακή: 10:00 -16:00

Δευτέρα & Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ

Το Πωλητήριο παραμένει ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου αλλά και τη Δευτέρα.

Το Κυλικείο είναι ανοιχτό κατά τις ώρες λειτουργίας του χώρου.

  • Τιμές ειστηρίων:

Γενική είσοδος στις μόνιμες συλλογές: € 9

Περιοδική έκθεση:  € 7

Μειωμένο

Γενική είσοδος στις μόνιμες συλλογές: € 7

Περιοδική έκθεση:  € 5

Δημοσιογράφοι: € 1

Ελεύθερη είσοδος στις μόνιμες συλλογές:

Κάθε Πέμπτη εκτός οργανωμένων ομάδων και ομάδων άνω των 5 ατόμων με ξεναγό, και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)

Επίσης, καθιερώνεται  ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:

Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων Μόνιμης και Περιοδικής έκθεσης,

Επίσης,  το εισιτήριο «Εμπειρία Μουσείου Μπενάκη» στην τιμή των € 20,  με χρονική ισχύ 3 μηνών, που θα αφορά μία επίσκεψη σε κάθε έκθεση σε όλα τα κτήρια.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή