Φιλιππίνες: Η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα θα προσφύγει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου

Τιμήθηκε για το έργο τους υπέρ «της ελευθερίας της έκφρασης»

by Times Newsroom

H Φιλιππινοαμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rappler, και η πρώτη Φιλιππινέζα που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες εργαζόμενη ως επικεφαλής ερευνήτρια ρεπόρτερ στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNN.

Η δημοσιογράφος, η οποία τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο, έχει καταδικαστεί στις Φιλιππίνες για συκοφαντική δυσφήμηση στο διαδίκτυο, θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ώστε να αποφευχθεί να εκτίσει μακροχρόνια ποινή κάθειρξης, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της. Η δημοσιογράφος, δεινή επικρίτρια του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε και των βίαιων μεθόδων του στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, διατρέχει τον κίνδυνο να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 7 ετών για συκοφαντική δυσφήμηση στο διαδίκτυο, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν τον περσινό Οκτώβριο με το Νόμπελ Ειρήνης για το έργο τους υπέρ «της ελευθερίας της έκφρασης».

Η δουλειά της στον ειδησεογραφικό ιστότοπό της Rappler της έχει στοιχίσει μια σειρά από ποινικές κατηγορίες, έρευνες εναντίον της και διαδικτυακές επιθέσεις κατά της ίδιας και του μέσου της, σύμφωνα με υπερασπιστές της ελευθεροτυπίας. Η υπόθεση αυτή θα έρθει πλέον ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των Φιλιππίνων, αναφέρει ο δικηγόρος της Τεντ Τε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το εφετείο που την καταδίκασε τον Οκτώβριο του 2022 για δυσφήμηση στο διαδίκτυο μαζί με τον πρώην συνάδελφό της Ρέι Σάντος, απέρριψε τη Δευτέρα αίτημα για επανεξέταση της απόφασής του.

Η απόρριψη αυτή, την οποία ο δικηγόρος της χαρακτήρισε «απογοητευτική». «Παραβλέπει όλες τις θεμελιώδεις αρχές του ποινικού και συνταγματικού δικαίου, όπως και τα στοιχεία που παρασχέθηκαν» σημείωσε.

Η Ρέσα και ο Σάντος, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2020, «θα φέρουν τα ερωτήματα αυτά ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου” στο οποίο “θα ζητήσουμε να επανεξετάσει και να ανατρέψει» την απόφαση του εφετείου, κατέληξε ο Τεντ Τε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή