Φήμες ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχομένων, λέει ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι των ΗΠΑ

Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 20η Ιουλίου

by Times Newsroom

Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), ανέφερε ότι στην Ουάσιγκτον κυκλοφορεί η φήμη το τελευταίο χρονικό διάστημα, πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Κύπρο.

Ο ίδιος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και έδωσε ως πιθανή ημερομηνία την 20η Ιουλίου, αναφέροντας ότι «κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου».

Έτσι, το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε είναι ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι για πρώτη φορά θα τοποθετηθεί στους επόμενους 2-3 μήνες Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον κ. Μπάιντεν, άνθρωπος που εμπιστεύεται και ο Γερουσιαστής κ. Μενέντεζ.

Η στάση Μπάιντεν για τα F16

Ο επικεφαλής του ελληνικού λόμπι των ΗΠΑ σχολίασε επίσης την πώληση των αμερικανικών F16 στην Τουρκία, αναφέροντας ότι πρόκειται για ιδέα που δεν έλαβε μόνος του ο Τζο Μπάιντεν, αλλά για κίνηση που αποσκοπεί σε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, ώστε να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

«Εγώ νομίζω ότι ο κ. Μπάιντεν για να εξασφαλίσει την Σουηδία και την Φινλανδία χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν αλλά να δούμε και ποιες είναι οι πράξεις του. Ο αμερικανός πρόεδρος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ασκήσει καθόλου πίεση στο Κογκρέσο για τα F16, παρόλο που το συζητάνε, παρόλο που λένε ναι επίσημα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος ενεργούσε μόνος του δεν θα «έδινε» την αναβάθμιση των F16 στην Τουρκία «έτσι όπως θέλει ο κ. Ερντογάν».

Επίσης, εκτίμησε ότι πράγματι χωρίς αλλαγή πολιτικής από την τουρκική ηγεσία Τούρκος Πρόεδρος δεν θα πάρει αυτό που επιθυμεί. «Βλέπουμε και με την τροπολογία ότι το όριο είναι για 6 μήνες να μην κάνει παραβιάσεις, αλλά θα το κάνει; Αλλά αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρόθυμη να συνομιλήσει με την Τουρκία και ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που αρνείται» προσέθεσε. Το Κογκρέσο λοιπόν διαμηνύει, σύμφωνα με τον κ. Ζεμενίδη, ότι με το να αποκλείει ο Πρόεδρος Ερντογάν τον διάλογο με την Ελλάδα βάζει ταυτόχρονα, ο ίδιος εμπόδιο σε μια συμφωνία για τα F16.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή