Financial Times: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία για τα σιτηρά να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα

Επόμενος στόχος για την ουκρανική κυβέρνηση είναι τα σιδηρομεταλλεύματα, όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ο Ουκρανός υφυπουργός Οικονομίας

by Times Newsroom

Στην επέκταση της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Ρωσία και η οποία οδήγησε στη χαλάρωση του ναυτικού αποκλεισμού των λιμανιών της για την εκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών, προσβλέπει η ουκρανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

«Η συμφωνία αφορά την εφοδιαστική, την κίνηση πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», εξήγησε ο Τάρας Κάσκα, υφυπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, στην οικονομική εφημερίδα. «Ποια η διαφορά μεταξύ των σιτηρών και του σιδηρομεταλλεύματος;», διερωτήθηκε ο κ. Κάσκα.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, οδήγησε στη σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους.

Επίσης συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία. Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται από εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών κατά τον απόπλου και τον κατάπλου.
  • Ασφαλείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας όπου Ρώσοι και Ουκρανοί δεσμεύονται να σεβασθούν του διαδρόμους ναυσιπλοΐας που θα διασχίζουν την Μαύρη Θάλασσα και θα εξαιρούνται από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα.
  • Τετράμηνη ανανεώσιμη ισχύς: Η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα.
  • Μνημόνιο για τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα, όπου θα εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

To πρώτο πλοίο με ουκρανικά σιτηρά

Εν τω μεταξύ, το φορτηγό πλοίο Razoni, που μεταφέρει το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών που εξάγεται εδώ και μήνες συνεχίζει το ταξίδι του προς τον τελικό προορισμό του, στον Λίβανο. Το πλοίο σταμάτησε στην Κωνσταντινούπολη για να περάσει από τον υποχρεωτικό έλεγχο των επιθεωρητών που ορίζει η συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας και αφού έλαβε την σχετική έγκριση από το Κέντρο Συντονισμού JCC, συνέχισε το ταξίδι του.

Το Razoni, με σημεία της Σιέρα Λεόνε, αναχώρησε από την Οδησσό τη Δευτέρα μεταφέροντας 26.527 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού και χθες έριξε άγκυρα στην είσοδο των στενών του Βοσπόρου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή