Φινλανδία: Νέος πρωθυπουργός ο Πέτερι Όρπο – Οριστικό «τέλος» για την Σάνα Μαρίν

Το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε σήμερα Tρίτη (20/6) υπέρ του ηγέτη του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (NCP), Πέτερι Όρπο (Petteri Orpo), για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως αναμενόταν, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια δεξιά κυβέρνηση και τερματίζοντας την διακυβέρνηση της Σοσιαλδημοκράτισσας Σάνα Μαρίν.

by Times Newsroom

Ο Όρπο θα ηγηθεί συνασπισμού του συντηρητικού NCP, του εθνικιστικού κόμματος των Φινλανδών, του μειονοτικού κόμματος του Σουηδικού Λαού και των Χριστιανοδημοκρατών, που μαζί κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου στις εκλογές της 2ας Απριλίου.

Νέος υπουργός Οικονομικών θα είναι η Ριίκα Πούρα, επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, ενώ η αντιπρόεδρος του NCP Ελίνα Βαλτόνεν θα γίνει υπουργός Εξωτερικών όταν η κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της αργότερα σήμερα.

«Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», δήλωσε ο Όρπο στο κοινοβούλιο λίγο μετά την ψηφοφορία.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του δημοσιονομικά συντηρητικό, ο Όρπο βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στη δέσμευση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης με την περικοπή δαπανών καθώς και με τη μείωση φόρων, επιδιώκοντας παράλληλα να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος συνασπισμός κάνει επίσης μια πιο ‘δεξιά’ στροφή στη μεταναστευτική πολική, έχοντας στόχο να μειώσει τις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες, να ανεβάσει τον πήχυ για τις βίζες εργασίας και να καταστήσει δυσκολότερη τη χορήγηση υπηκοότητας σε ξένους, βασικές προτεραιότητες για το κόμμα των Φινλανδών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή