Φώφη Γεννηματά: «Ο “Πράσινος Κόσμος” είμαστε όλοι εμείς και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι»

by Times Newsroom 1

Το δίκτυο «Πράσινος Κόσμος» του Κινήματος Αλλαγής για θέματα που αφορούν στην προστασία του Περιβάλλοντος, την Οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη και καινοτομία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάστηκε την Τετάρτη, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χαιρέτησε τη συγκρότηση «ενός δικτύου πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να καταγράψουμε, να μοιραστούμε, να παρέμβουμε, να δράσουμε, να ξυπνήσουμε συνειδήσεις. Κι από μέρος του προβλήματος, να γίνουμε μέρος της λύσης. Αυτό επιλέγουμε. Να αποδείξουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας στην πράξη».

Επισήμανε ακόμη ότι η διοργάνωση της “Πράσινης Εβδομάδας” που ήδη διανύουμε από το Κίνημα Αλλαγής συνιστά μεγάλο βήμα για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας, την προστασία των οικοσυστημάτων, τον εκσυγχρονισμό τα περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την κλιματική δικαιοσύνη.

«Στόχος μας είναι τώρα που υπάρχουν οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, να δράσουμε άμεσα, για μια Πράσινη επανεκκίνηση της Οικονομίας με όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης και αειφορίας.

Για ένα Στοίχημα Ζωής, ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για τη χώρα και την Κοινωνία, με στόχο την ισόρροπη Βιώσιμη Ανάπτυξη» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Περιγράφοντας τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, υποστήριξε ότι «το Κίνημα Αλλαγής θέλει να ανεβάσει τις προσδοκίες και τον πήχη ψηλά όσον αφορά τις δράσεις για το Περιβάλλον. Θέλει να αποτελέσει τον εκφραστή του “πράσινου” κόσμου της Σοσιαλδημοκρατίας».

Σημείωσε δε πως φιλοδοξεί να δυναμώνει και να ενισχύεται διαρκώς μέσα από νέες συμμαχίες και “ανοίγματα” προς τον κόσμο της οικολογίας και δεσμεύτηκε ότι «οι συμπορεύσεις αυτές θα είναι ανοιχτές για εμάς για έναν πολύ απλό λόγο: Το κοινό μέτωπο απέναντι σε κάθε τι που πληγώνει το περιβάλλον οφείλει να είναι αρραγές. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν ενδοιασμοί για το αν είμαστε στην ίδια πλευρά ή αν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Η γλώσσα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι εξ ορισμού κοινή».

«Με λίγα λόγια, ο “Πράσινος Κόσμος” είμαστε όλοι εμείς. Και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι. Για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη σχέση με το περιβάλλον, για μια αξιοβίωτη πατρίδα, για εμάς και τα παιδιά μας» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Η Νίκη Φούντα, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, που ανέλαβε να συντονίσει το Δικτύο «Πράσινος Κόσμος», παρουσίασε αναλυτικά την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για ένα διαδραστικό δίκτυο, που θα επικεντρώνεται στα περιβαλλοντικά θέματα κάθε περιφέρειας και νομού με δράσεις, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, εκδηλώσεις σε τοπικό επίπεδο, ομιλίες και περιοδείες.

Το δίκτυο θα διαθέτει σύντομα την ιστοσελίδα «www.prasinoskosmos.gr για όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που θα διοργανώνει.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην διαδικτυακή παρουσίαση του δικτύου «Πράσινος Κόσμος»

Φίλες και Φίλοι, 

Η Κλιματική κρίση επηρεάζει πια τη ζωή μας, ακόμη και την καθημερινότητα μας. 

Κανείς δεν μπορεί πια να την αγνοήσει. 

Μέσα σε λίγα χρόνια το κλίμα επιβαρύνθηκε ραγδαία. 

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά και μας γεμίζουν ευθύνη.

Ευθύνη για το παρόν, αλλά κυρίως για τις νέες γενιές.

 Μια και αυτοί θα ζήσουν περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες, σε κάθε διάσταση της ζωής τους.

Είναι ώρα να πάρουμε πρωτοβουλίες. 

Από μέρος του προβλήματος, να γίνουμε μέρος της λύσης. 

Αυτό επιλέγουμε. 

Να αποδείξουμε την θέληση και την αποφασιστικότητα μας στην πράξη. 

Φίλες και Φίλοι, 

Δεν ξεκινάμε τώρα σε αυτό το μείζον θέμα. 

  • Πριν δύο χρόνια παρουσιάσαμε το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Θέλω να τονίσω ότι μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει ασχοληθεί με τη δίκαιη μετάβαση στις περιοχές αυτές. Άλλες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης και κανένας δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά.
  • Πριν λίγους μήνες, παρουσιάσαμε το πώς η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας. Γιατί αυτό είναι το σημαντικό: να μπορούμε να παράγουμε στον τόπο μας. Μέσα από τις προτάσεις που εξειδικεύσαμε όλο αυτό το διάστημα για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το πώς η πράσινη ανάπτυξη θα έχει προστιθέμενη αξία στη χώρα μας. Προτάσεις που τις συζητάμε με όλους τους παραγωγικούς φορείς και όλες τις περιφέρειες της χώρας.
  • Πριν λίγες εβδομάδες παρουσιάσαμε την επεξεργασμένη πρόταση μας, ένα οδικό χάρτη συγκεκριμένων κινήσεων για τον Ελληνικό Κλιματικό Νόμο. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, ανταποκρίθηκαν στη Βουλή. Έστειλα προσωπική επιστολή σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, υπήρξε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών στη Βουλή και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για συνέχεια. Είμαστε εδώ και περιμένουμε να το δούμε. Εμείς έχουμε βάλει ένα ορόσημο, όταν θα πάμε στη Γλασκώβη θα πρέπει να υπάρχει ελληνικός κλιματικός νόμος. 

Φίλες και Φίλοι, 

Η διοργάνωση της «Πράσινης Εβδομάδας» που ήδη διανύουμε είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα. Φέρνουμε το Περιβάλλον ως προτεραιότητα μας. 

Την διασφάλιση της βιοποικιλότητας, την προστασία των οικοσυστημάτων, τον εκσυγχρονισμό τα περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την κλιματική δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι τώρα που υπάρχουν οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, να δράσουμε άμεσα, για μια Πράσινη επανεκκίνηση της Οικονομίας με όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης και αειφορίας. 

Για ένα Στοίχημα Ζωής, ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την χώρα και την Κοινωνία, με στόχο την ισόρροπη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  

Σήμερα δημιουργούμε τον “Πράσινο Κόσμο”, σήμερα ανακοινώνουμε την δημιουργία του δικού μας «κόσμου». Ενός δικτύου πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να καταγράψουμε, να μοιραστούμε, να παρέμβουμε, να δράσουμε, να ξυπνήσουμε συνειδήσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής θέλει να ανεβάσει τις προσδοκίες και τον πήχυ ψηλά όσον αφορά τις δράσεις για το Περιβάλλον. Θέλει να αποτελέσει τον εκφραστή του «πράσινου» κόσμου της σοσιαλδημοκρατίας.

Μέσα από τον «Πράσινο Κόσμο» θα συζητάμε καθημερινά με τους πολίτες. Ώστε να μπορούν να μας υποδεικνύουν τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες τους για το τι θα πρέπει να είναι διαφορετικό, τι πρέπει να γίνει διαφορετικά σχετικά με το περιβάλλον.

Μέσα από μια πλήρως διαδραστική και δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες, από ψηφιακές ψηφοφορίες, από καταγραφές και προτάσεις.

Η Κοινοβουλευτική μας δράση και οι Τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνδυαστούν και θα συνεργαστούν, ώστε η ακτιβιστική και επιστημονική δράση του Δικτύου να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη, να υψώσει φωνή, να γίνει «πράσινος τοίχος προστασίας» ανά την επικράτεια.

Αυτός ο «Πράσινος Τοίχος Προστασίας» φιλοδοξούμε να δυναμώνει και να ενισχύεται διαρκώς μέσα από νέες συμμαχίες και «ανοίγματα» προς τον κόσμο της οικολογίας. Η ανάγκη έκφρασης για το Περιβάλλον και τους ανθρώπους του δεν είναι κάτι νέο, δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να εκφραστεί και μέσα από υπερκομματικές διαδικασίες, από συμμαχίες με εκπροσώπους της οικολογίας ανά την Ελλάδα, από συμπορεύσεις στα περιβαλλοντικά θέματα με άλλες οικολογικές κινήσεις και κινήματα.

Οι συμπορεύσεις αυτές θα είναι ανοιχτές για εμάς για έναν πολύ απλό λόγο: Το κοινό μέτωπο απέναντι σε κάθε τι που πληγώνει το περιβάλλον οφείλει να είναι αρραγές. Σε αυτή την προσπάθεια δεν υπάρχουν ενδοιασμοί για το αν είμαστε στην ίδια πλευρά ή αν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Η γλώσσα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι εξ ορισμού  κοινή. Οφείλει και η θέαση των πραγμάτων να είναι άρα και αυτή αμιγώς ευέλικτη αλλά και συμπαγής ταυτόχρονα, απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η δημιουργία, με την πάροδο του χρόνου, μιας μεγάλης «αλυσίδας» ανθρώπων που θα μιλούν και θα δρουν για την προστασία του περιβάλλοντος και θα την υποστηρίζουν επιστημονικά, εθελοντικά, ακτιβιστικά, θα είναι το ζητούμενο για το Δίκτυο και γενικά για την προσπάθειά μας αυτή. 

Να κάνουμε αυτό που οφείλουμε απέναντι στο περιβάλλον: να ακούσουμε «από πρώτο χέρι» και έπειτα να ακουστούμε. Με φωνή σθεναρή. Από τους πολίτες, προς εμάς και έπειτα πάλι ΓΙΑ τους πολίτες. Και φυσικά για το Περιβάλλον. Με δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες, ενημέρωση και πίεση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των κομμάτων, της Βουλής, της Κυβέρνησης, των δήμων και των Περιφερειών. 

Το δίκτυο αυτό ευελπιστεί να δημιουργήσει μια ανθρώπινη αλυσίδα ελπίδας. Με πολίτες, οργανώσεις, φορείς, δήμους, περιφέρειες, κοινότητες, επιχειρήσεις. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και όλοι είναι απαραίτητοι.

Με λίγα λόγια, ο “Πράσινος Κόσμος” είμαστε όλοι εμείς. Και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι. Για έναν καλύτερο κόσμο, για μια καλύτερη σχέση με το περιβάλλον, για μια αξιοβίωτη πατρίδα, για εμάς και τα παιδιά μας. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή