Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ώρα διορθώσεων για λάθη και παραλείψεις

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή για υποβολή τροποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος

by Times Newsroom

Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν ήδη υποβάλει στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ έχουν οι φορολογούμενοι υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Η ηλεκτρονική εφαρμογή ενεργοποιήθηκε και είναι διαθέσιμη στο myAADE για όσους θέλουν να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης την οποία έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1,7 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος.  

Από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν να  υποβάλλουν  τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 (Αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας) ή/και το έντυπο Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Πώς διορθώνονται τα λάθη

Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα:

–  Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε περιέχει λάθος ή παράλειψη,  όπως για παράδειγμα δεν συμπλήρωσε τον κωδικό 049-050 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία τώρα να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται,  να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί που θεωρεί ότι υπάρχουν παραλείψεις.

–  Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου 2022 που ισχύει μέχρι στιγμής,  τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου.

Χωρίς πρόστιμο

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων,  (30 Ιουνίου 2022) τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει την τροποποιητική τότε στην περίπτωση αυτή δεν θα γλιτώσει  το πρόστιμο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή