Φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη – Υπό έλεγχο η κατάσταση, λένε οι πυροσβέστες – Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά

Πυρκαγιά ξέσπασε στο Ελληνικό Νοσοκομείο στου Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα το κτήριο να εκκενωθεί.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η εκκένωση του ελληνικού νοσοκομείου επιχειρήθηκε αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η πυρκαγιά. Οι ασθενείς μεταφέρονταν σε αναπηρικά καροτσάκια, φορεία, ακόμη και στα χέρια, ώστε να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες που τύλιγαν το κτήριο. 104 ασθενείς απομακρύνθηκαν επιτυχώς από τις εγκαταστάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν ακόμη ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο από την πυρκαγιά:

Στο σημείο έχει μεταβεί και ο δήμαρχος Κωνσταντινουπόλεως, Εκρέμ Ιμάμογλου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπάρχει αναφορά ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη στέγη στο βόρειο τμήμα. «Το γεγονός ότι ήταν παλιά ξύλα, επιτάχυνε την πυρκαγιά στο τμήμα της στέγης», πρόσθεσε.

Ο Ιμάμογλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τον καπνό.

Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει πως δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί και επιβεβαιώνει ότι μεταφέρθηκαν 80 ασθενείς. «Όλοι οι ασθενείς έχουν απομακρυνθεί. Είμαστε όλοι εδώ. Γίνεται προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά. Δόξα τω Θεώ, η φωτιά εντοπίστηκε νωρίς και απομακρύνθηκαν όλοι οι ασθενείς. Μέσα, όπου συνεχίστηκε η φωτιά, δεν έχουμε ασθενείς ή ηλικιωμένους. Έμεναν περίπου 100 ηλικιωμένοι. Εκκενώθηκαν πριν η φωτιά εξαπλωθεί με απολύτως υγιή τρόπο», τονίζει.

Η ιστορία του ελληνικού γηροκομείου/ νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης

Το νοσοκομείο έλκει την ιστορία του από την εποχή λίγο μετά την Άλωση της Πόλης το 1454. Τότε βρισκόταν στην περιοχή Karaköy.

Σύμφωνα με τα αρχεία, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης στη σημερινή του θέση λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα.

Το σύγχρονο νοσοκομείο έλκει τις βάσεις του στο 1753. Όταν τα ξύλινα θεμέλια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.

Με το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839. Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Χτισμένο το 1894, το κτίριο ανακαινίστηκε το 1991.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή