Φωτιά τώρα: Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην Ελλάδα

Ισχυροί άνεμοι σε όλη την χώρα

by Times Newsroom

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 11 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά είναι κοντά στο χωριό, αλλά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή και εκτείνεται σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων.

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Παιανία

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12μιση το μεσημέρι επί της οδού Αμπελώνος στην Παιανία Αττικής και καίει χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί απειλή για κατοικημένη περιοχή. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί 20 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην Κάρυστο της Εύβοιας στην περιοχή Κάμπος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο, “οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που βρέθηκαν στην περιοχή περιόρισαν τη φωτιά, την έχουν θέσει υπό έλεγχο και ήδη προσπαθούν να ελέγξουν και τις πιθανές αναζωπυρώσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρέθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από το Αλιβέρι και τη Χαλκίδα με 8 οχήματα, 28 πυροσβέστες και 1 ομάδα πεζοπόρου ενώ σε αυτές τις δυνάμεις βοήθησαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη που πραγματοποίησαν πτήσεις και έριξαν νερό.

Παράλληλα βρέθηκαν εκεί υδροφόρα οχήματα των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς όπως επίσης και εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή.

Άνεμοι που προκαλούν έντονη ανησυχία επικρατούν από το βράδυ του Σαββάτου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θέτοντας τις Αρχές σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού.

Σύμφωνα με προειδοποίηση της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, οι συνθήκες σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς και αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, πολύ υψηλό πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένεται σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Κυκλάδες, Ν. και Αν. Κρήτη, Χίο και Αν. Λέσβο.

Σε αυτές τις γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται»με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπρόσθετα, πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) αναμένεται στη Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαΐα) και στη Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Σάμο, Ικαρία, και τοπικά σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Λήμνο, Σαμοθράκη, Σποράδες και Ρόδο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή