Φωτοβολταϊκά στα πιο απίθανα σημεία

by Times Newsroom 1

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλεον σχεδόν παντού – ένα φωτορεπορτάζ με τα πιο περίεργα μέρη όπου έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.

Φωτοβολταϊκά… τσέπης

Αυτός ο τούρκος βοσκός φορτίζει το κινητό του καθοδόν με ηλιακή ενέργεια – μία από τις αγαπημένες εφαρμογές φωτοβολταϊκών. Ας δούμε μερικά ασυνήθιστα μέρη, στα οποία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά.

Πτήση δίχως κηροζίνη

Εκτός από κινητά όμως, τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντί της κηροζίνης, τροφοδοτώντας τις μηχανές και φορτίζοντας τις μπαταρίες αεροπλάνων. Ελβετοί πιλότοι απέδειξαν ότι όλα είναι -σχεδόν- εφικτά με την ηλιακή ενέργεια, πραγματοποιώντας με ένα τέτοιο αεροπλάνο το 2015-2016 τον γύρο του πλανήτη.

Φωτοβολταϊκά στο διάστημα

Χωρίς την ηλιακή ενέργεια και τη χρήση των φωτοβολταϊκών δεν θα ήταν εφικτά τα διαστημικά ταξίδια. Τα φωτοβολταϊκά “ξεδιπλώνονται” στο διάστημα και τροφοδοτούν τα διαστημόπλοια με την απαραίτητη ενέργεια.

Μία καρότσα από φωτοβολταϊκά

Αυτό το φορτηγό μεταφορών χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκά των 2,2 κιλοβάτ, τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην καρότσα του και κυκλοφορεί στη βόρεια Γερμανία με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει μόνο του. Υπολογίζεται ότι κάνει τον χρόνο 5.200 χιλιόμετρα – αν ήταν μάλιστα στη νότια Ευρώπη ίσωςνα έφτανε και τα 10.000 χιλιόμετρα το χρόνο!

Ρεύμα για πρώτη φορά!

Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κάτι που στο χωριό Τουκούλ στο νότιο Σουδάν δεν υπάρχει. Με τη βοήθεια όμως φωτοβολταϊκών, έχουν ηλεκτρικό ρεύμα – για πρώτη φορά στην περιοχή! Περίπου 840 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν το 2013 δίχως ηλεκτρικό ρεύμα – σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός αυτός προβλέπεται μέχρι το 2030 να μειωθεί στα 650 εκατομμύρια.

Εξωτικά φωτοβολταϊκα

Από το 2019 κολυμπούν τα φωτοβολταϊκά της φωτογραφίας στα γαλάζια νερά, σε ένα νησί στις Μαλδίβες- Τροφοδοτούν με ρεύμα το ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ όταν εγκαταστάθηκαν εκεί αποτελούσαν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση πλεούμενων φωτοβολταϊκων.

Η πρώτη εγκατάσταση για τηλεφωνικές κλήσεις

Το 1955 εγκαταστάθηκε στον αμερικανικό νότο το πρώτο φωτοβολταϊκό που συνδεόταν απευθείας με ένα τηλέφωνο. Μετά ακολούθησαν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις των φωτοβολταϊκών σε διαστημικές πτήσεις, ενώ πλέον η ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Ευλογημένη ηλιακή ενέργεια

Το 2003 η εκκλησία της φωτογραφίας, στο Βικ, στη χερσόνησο Ρίγκεν, απέκτησε μία σκεπή από φωτοβολταϊκά. Τότε ήταν η μεγαλύτερη εγκατάσταση σε εκκλησία – τα φωτοβολταϊκά παρόλα αυτά σε εκκλησίες παραμένουν μέχρι και σήμερα ένα ασυνήθιστο φαινόμενο.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή