Φραγκίσκος Β΄ βασιλιάς της Γαλλίας και της Σκωτίας

by Times Newsroom

Ο Φραγκίσκος Β΄ (19 Ιανουαρίου 1544 – 5 Δεκεμβρίου 1560) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας (1559-1560) και της Σκωτίας (1558-1560). Γεννήθηκε στον Βασιλικό Πύργο του Φοντεναιμπλώ, γιος του Ερρίκο Β΄, Βασιλιά της Γαλλίας (31 Mαρτίου 1519 – 10 Ιουλίου 1559) και της Αικατερίνης των Μεδίκων (13 Απριλίου 1519 – 5 Ιανουαρίου 1589). Ήταν ο εγγονός του Βασιλιά Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας, και της Κλωντ της Γαλλίας, και ο αδελφός του Βασιλιά Καρόλου Θ΄ της Γαλλίας, και του Βασιλιά Ερρίκου Γ΄ της Γαλλίας. Ήταν επίσης ο πρώτος σύζυγος της Βασίλισσας Μαρίας Α΄ της Σκωτίας.

Μετά το θάνατο του πατέρα της, Ιακώβου Ε΄, Βασιλιά των Σκώτων, η Μαρία Α΄ στέφθηκε Βασίλισσα των Σκώτων, στο Κάστρο Στίρλινγκ, στις 9 Σεπτεμβρίου 1543, στην ηλικία των εννέα μηνών. Ο γάμος μεταξύ της Μαρίας Α΄, Βασίλισσας των Σκώτων, και του Φραγκίσκου, Δελφίνου της Γαλλίας, κανονίσθηκε από τον Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας το 1548, όταν ο Φραγκίσκος ήταν μόνο τεσσάρων ετών. Όταν η συμφωνία του γάμου είχε επίσημα επικυρωθεί, η τώρα εξάχρονη Μαρία στάλθηκε στην Γαλλία, για να ανατραφεί στην βασιλική αυλή μέχρι το γάμο.

Παρά το γεγονός ότι η Βασίλισσα Μαρία Α΄ ήταν ψηλή για την ηλικία της και άπταιστη στο λόγο, ενώ ο Φραγκίσκος ήταν αφύσικα κοντός και τραύλιζε, ο Ερρίκος Β΄ σχολίασε ότι “από την πρώτη μέρα που συναντήθηκαν, ο γιος μου και εκείνη τα πηγαίνουν τόσο καλά σαν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο πολύ καιρό”.

Στις 24 Απριλίου 1558, ο δεκατετράχρονος Δελφίνος νυμφεύθηκε την Βασίλισσα των Σκώτων σε μία ένωση που θα μπορούσε να δώσει στους μελλοντικούς βασιλείς της Γαλλίας το θρόνο της Σκωτίας και επίσης μια διεκδίκηση στο θρόνο της Αγγλίας μέσω του προπάππου της Μαρίας, του Βασιλιά Ερρίκου Ζ΄ της Αγγλίας. Όμως, η Μαρία και ο Φραγκίσκος δεν επρόκειτο να αποκτήσουν παιδιά κατά την διάρκεια του βραχύβιου γάμου τους, πιθανώς εξαιτίας των ασθενειών του Φραγκίσκου ή των μη κατεβασμένων όρχεών του. Ένα χρόνο μετά το γάμο του, ο πατέρας του Φραγκίσκου, Ερρίκος Β΄, πέθανε, και ο Φραγκίσκος ακόμη μόνο δεκαπέντε ετών, στέφθηκε βασιλιάς στη Ρεμς. Το στέμμα ήταν τόσο βαρύ που οι ευγενείς έπρεπε να το κρατούν αντί γι’ αυτόν. Ο Φραγκίσκος Β΄, ο οποίος πάντα ήταν ένα ασθενικό παιδί, πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου στην Ορλεάνη, στο Λουαρέ, σε ηλικία δεκαέξι ετών. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Κάρολος Θ΄ (27 Ιουνίου 1550 – 30 Μαΐου 1574). Πηγή: https://el.wikipedia.org

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή