Φρανσουά Αντριέν Μπουαλντιέ, Γάλλος συνθέτης

by Times Newsroom

Ο Φρανσουά Μπουαλντιέ (François-Adrien Boieldieu) ήταν Γάλλος συνθέτης (16 Δεκεμβρίου 1775 – 8 Οκτωβρίου 1834). Μαθητής του μουσικού Μρος, αλλά κυρίως αυτοδίδακτος. Οι πρώτες του συνθέσεις ήταν σονάτες για πιάνο, μουσικά κομμάτια για άρπα και γενικά μουσική δωματίου. Τελικά ασχολήθηκε με το μελόδραμα*, στο οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Τα έργα του Ο Χαλίφης της Βαγδάτης, Ζαν ντε Παρί και Η λευκή Κυρία θεωρούνται τα καλύτερα γαλλικά κωμικά μελοδράματα.


* Ως Μελόδραμα χαρακτηρίζεται ένα θεατρικό έργο (δράμα) που έχει μελοποιηθεί, δηλαδή η απόδοση μιας δράσης ή ενός γεγονότος που γίνεται με ενορχήστρωση της μουσικής φωνής (τραγουδιού) και ηθοποιΐας. Πρόκειται δηλαδή για το μουσικό θεατρικό είδος εκείνο που στη γαλλική και στην ιταλική γλώσσα αποδίδεται με τον όρο Όπερα. Κατ΄ επέκταση, με τον αυτό όρο χαρακτηρίζεται επίσης ο θίασος και όλη η οργάνωση της απόδοσής του, καθώς και το θέατρο που προορίζεται γι΄ αυτήν. Συνεπώς το μελόδραμα είναι η ελληνική απόδοση του διεθνούς όρου Όπερα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή