Fuel Pass: Τα αυξημένα έσοδα από φόρους άνοιξαν χώρο για νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα

Η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,16 δισ. ευρώ για τον Μάιο και 2,9 δισ. ευρώ για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου δημιουργεί τα περιθώρια για την επανάληψη για περισσότερους και με υψηλότερο ποσό του μέτρου της επιδότησης των καυσίμων και της προσαρμογής της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.

by Times Newsroom

Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι αυτή τη φορά θα επιδοτηθούν περισσότεροι και με περισσότερα χρήματα στην επανάληψη του μέτρου του Fuel Pass για το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο για την αγορά καυσίμων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, θα αυξηθεί το εισοδηματικό κριτήριο από τις 30.000 που είναι, αλλά θα αυξηθεί και η επιδότηση ανάλογα με το είδος του τροχοφόρου και τις περιοχές στις οποίες κινείται.

Πρώτος… γύρος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, στην πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων έχουν γίνει ήδη 2,3 εκατ. ευρώ αιτήσεις. Περίπου το 80% των δικαιούχων επέλεξε να μεταφέρει την επιδότηση που κυμαίνεται από τα 30 έως και τα 55 ευρώ στο τραπεζικό του λογαριασμό και όχι σε ηλεκτρονική κάρτα. Από τα συνολικά 110 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υπόλοιπο περίπου 10 εκατ. ευρώ.

«Ταμείο»

Σχολιάζοντας την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για τον Μάιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων». Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι από την υπέρβαση του 1,16 δισ. ευρώ, τα 800 εκατ. ευρώ είναι έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τα υπόλοιπα 360 εκατ. ευρώ καθαρή υπέρβαση από άλλες πηγές φορολογικών εσόδων. Υπολογίζεται δε ότι περίπου 690 εκατ. ευρώ αφορούν περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης του φόρου. Γι’ αυτό και η οριστικοποίηση της νέας παρέμβασης για τα καύσιμα θα γίνει μόλις υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα και για την πορεία των φορολογικών εσόδων του Ιουνίου.

Στο 5μηνο

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου ανήλθαν σε 20.680 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.910 εκατ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26.352 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26.901 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Η αύξηση των εσόδων, σε συνδυασμό με την υστέρηση δαπανών, διαμόρφωσε πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο κατά 2,43 δισ. στα 1.485 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3.913 εκατ. ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή