Φυσικό αέριο: Κοινή γραμμή Ελλάδας – Λιθουανίας για το πλαφόν – Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών

Ελλάδα και Λιθουανία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στα ζητήματα του αναθεωρητισμού, της μετανάστευσης, και της ενεργειακής κρίσης τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τη λιθουανή ομόλογό του

by Times Newsroom

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λιθουανή ομόλογός του Ingrida Šimonytė. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Μετά τη Λιθουανία ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί σε μια ακόμη χώρα της Βαλτικής, την Εσθονία.

Η Ingrida Šimonytė αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών ως μέλη της ΕΕ τόσο στο ζήτημα στήριξης της Ουκρανίας, όσο και στα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και μετανάστευσης. Η κ.  Šimonytė ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη που της παρείχε όταν πέρυσι δέχτηκε υβριδική απειλή με μετανάστες στα σύνορά της από τη Λευκορωσία.

Όπως είπε στη συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη συζήτησαν ακόμα τη στήριξη στην Ουκρανία και τη σημασία οι χώρες της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ να είναι ευθυγραμμισμένες σε αυτή την κατεύθυνση. «Πρέπει να κινητοποιηθούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η Λιθουανία συνεχίζει να υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα ανέφερε τη συμπόρευση της Λιθουανίας με την Ελλάδα στο ζήτημα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ, και εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση θα ωριμάσει και θα δώσει αποτελέσματα στα τέλη του μήνα στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Τέλος δήλωσε ότι η φιλία μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή στο μέλλον στον οικονομικό και όχι μόνο τομέα.

Κοινές προκλήσεις

Αυτή τη χρονιά γιορτάζουμε τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με τη Λιθουανία, σημείωσε από την μεριά του ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα και η Λιθουανία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως τον αναθεωρητισμό, την μετανάστευση, την ενεργειακή κρίση αλλά ενστερνιζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες», σημείωσε.

«Συζητήσαμε με τη λιθουανή πρωθυπουργό την εισβολή στην Ουκρανία και επαναλάβαμε τη δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό του Κιέβου όπως κάνουν οι εταίροι μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όλοι εκτός από έναν. Καταδικάσαμε τις επιθέσεις της Ρωσίας που κοστίζουν τη ζωή αμάχων και πλήττουν τις ενεργειακές υποδομές. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε όχι μόνο πολιτική αλλά και οικονομική και στρατιωτική στήριξη», είπε.

Ο αναθεωρητισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ενημέρωσα την ομόλογό μου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπουμε ότι ο αναθεωρητισμός θα μπορούσε να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου και κλειστή την πόρτα των προκλήσεων. Η Τουρκία θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει μία πλευρά στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρέπει να καλέσουμε όλες τις χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας να ευθυγραμμιστούν με την πολιτική των κυρώσεων που φέρνουν αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συζητήσαμε επίσης για την ενεργειακή κρίση. Με τη Λιθουανία προτείναμε μέτρα ώστε να μειωθεί η τιμή του αερίου και να μειωθεί η πίεση που όλοι αντιμετωπίζουμε. Η ευρωπαϊκή λύση έχει καθυστερήσει και είναι ώρα να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία και στις αγορές για πλαφόν στην τιμή του αερίου. Θα είναι μία αποτυχία εάν οι υπουργοί Ενέργειας δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση.

«Αναφορικά με τον τομέα της μετανάστευσης πρέπει πάντα να υποστηρίζουμε ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα σύνορά της», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή