Φυσικό αέριο: Νέα ρωσική απειλή για μετατροπή της Ευρώπης σε… Σιβηρία

Η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

by Times Newsroom

«Μαχαίρι» σε μία από τις τελευταίες οδούς για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη απειλεί να βάλει η Gazprom, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση τη στιγμή που αρχίζει η κρίσιμη χειμερινή περίοδος θέρμανσης.

Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ότι από την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να μειώσει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, κάτι που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου.

Όπως τονίζουν αναλυτές, εάν γίνει πράξη η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσαν να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

«Η Ουκρανία παρακρατεί αέριο της Μολδαβίας»

Σε ό,τι αφορά το «αίτιο» της απειλής, η Gazprom σε ανακοίνωσή της στο Telegram, επεσήμανε ότι ορισμένοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής το Κίεβο έχει συσσωρεύσει παράνομα 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Μολδαβία, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εάν παραμείνουν αυτές οι «ανισορροπίες», η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 10 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου. Η Naftogaz της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.

Σημειώνεται ότι, η ρωσική εταιρεία στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – την τελευταία εναπομένουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή