Γ.Α. Παπανδρέου: Πολεμώντας για τη δημοκρατία ενάντια σε ένα δυστοπικό μέλλον

by Times Newsroom 1

Εναρκτήρια ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο 23ο Συμπόσιο Σύμης

Αγαπητέ κυβερνήτη της περιφέρειας Αττικής,
Αγαπητοί συμμετέχοντες στη Σύμη,
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στο Συμπόσιο Σύμης.
Θερμή υποδοχή πρώτα σε όλους όσους είναι μαζί μας διαδικτυακά μέσω ΖΟΟΟΜ.
Και θερμή υποδοχή σε όσους μπόρεσαν να φτάσουν εδώ, στο Λαγονήσι, αυτοπροσώπως, παρά τα πολλά εμπόδια που έχουν δημιουργήσει και ο COVID και οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για ταξίδια.

Όταν οργανώσαμε αυτό το Συμπόσιο, στο νησί της Σύμης, πριν από 23 χρόνια, φέρναμε ανθρώπους κοντά, από πολλά μέρη του κόσμου αλλά ιδιαίτερα από αυτή την περιοχή, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, χωρισμένη από τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και από εθνοτικές συγκρούσεις και πολέμους διαμεσολάβησης.

Νιώσαμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε, να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, να ακούσουμε και να σεβαστούμε τις διαφορετικές απόψεις και ανάγκες του άλλου, να χτίσουμε γέφυρες και να ξεπεράσουμε τα τείχη των στερεοτύπων και της εχθρότητας.

Το πνεύμα μας ήταν να αναπτύξει μια αίσθηση κοινού ανηλίκου, έναν κοινό οδικό χάρτη κοινών αξιών και κοινών κοινωνιών.

Στην πραγματικότητα ήταν μια περίοδος όπου το ευρωπαϊκό πρότζεκτ χτίζει δυναμικό προς μια μεγάλη διεύρυνση. Υπήρχε προσδοκία, ελπίδα, ενθουσιασμός, σκέφτομαι πάρα πολύ όπως όταν αποφασίζεις να χτίσεις ένα νέο σπίτι και κάθεσαι και σχεδιάζεις πώς θα φαίνεται, πώς θα το σχεδιάσουμε, και πώς θα φροντίσουμε να είναι άνετα, τραβηγμένα φροντίζουμε και ζούμε ειρηνικά μαζί.

Μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια, το Συμπόσιο της Σύμης μας δεν προσπάθησε να καταλήξει σε πολιτικές πλατφόρμες, ή πολιτικές δηλώσεις.

Καλύτερα να απολαύσαμε την ειλικρίνεια και το βάθος των συζητήσεων, τα προσωπικά δίκτυα που δημιουργήσαμε και το πνεύμα των νέων φιλιών.

Ειδικότερα οι φιλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους οικογένειες μας και πολλά παιδιά μας.
Είναι αυτό το πνεύμα που μας κρατάει να συναντιόμαστε μαζί κάθε χρόνο.
Και είναι αυτό το πνεύμα που πρέπει να κρατηθεί ζωντανό σε αυτές τις στιγμές προσπάθειας για όλους μας.
Το προηγούμενο έτος ήταν ωστόσο μια εξαίρεση.
Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης αποφασίσαμε να γράψουμε μια δήλωση.

Σε αυτή τη διακήρυξη αφιερώσαμε το Συμπόσιο στον Julian Perry Robinson, τον φίλο μας που απεβίωσε από τον COVID, και που μας άφησε έναν οδικό χάρτη για παγκόσμια συνεργασία με τη μορφή της δια βίου εργασίας του για να απαλλαγεί ο κόσμος από χημικά και βιολογικά όπλα.

Και επίσης αναδείξαμε ότι αισθανθήκαμε ήταν προτεραιότητες και προκλήσεις που αποκάλυψε αυτή η πανδημία.
′′ Ο COVID19 έχει εκθέσει έναν κόσμο ανισότητας, διχοτόμησης και πόλωσης, αλλά ανοίγει και την πιθανότητα ενός κόσμου φροντίδας και ανθρωπιάς.

Η κατάσταση της πανδημίας του COVID-19 είναι ιδιαίτερα καταστροφική σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν σε ακραία φτώχεια και σε ζώνες συγκρούσεων

Όλοι μαζί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες όπως η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η ανισότητα, η αλλοτρίωση, οι αντιδημοκρατικές πρακτικές, οι διακρίσεις, η δημαγωγία, ο ρατσισμός και η βία

Δεν υπάρχουν αντιφατικές πιστώσεις εδώ ανάμεσα σε τοπικά, εθνικά ή παγκόσμια επίπεδα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.
Αντί να εργαζόμαστε εναντίον του άλλου στην παγκόσμια αγορά πρέπει να συνδυάσουμε δυνάμεις, να σχεδιάσουμε μια παγκόσμια απάντηση για να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε τις μελλοντικές πανδημίες.

Η ισότητα, ο διεθνισμός και η ανθρωπότητα πρέπει να βρίσκονται στην καρδιά της παγκόσμιας αντιμετώπισης, της ετοιμότητας και της πρόληψης.

Πρέπει να οργανωθούμε, να συνεργαστούμε, γύρω από αυτές τις αρχές, και να δημιουργήσουμε μια ′′ κίνηση κινημάτων ′′ για την ανθρωπότητα
Είναι σε αυτό το πνεύμα, σας καλωσορίζω απόψε.

Φέτος το 23 ο Συμπόσιο Σύμης συμπίπτει με τον εορτασμό της 200 ης επετείου της απελευθερωτικής επανάστασης και είναι αφιερωμένο στα καθολικά μηνύματα ελευθερίας, δημοκρατίας, επανάστασης για αξιοπρέπεια που εκπροσωπούσε.

Όπως πάντα – ελπίζουμε να απολαύσουμε την ομορφιά αυτού του σποτ, αλλά και να διεξαγάγουμε σε βάθος συζητήσεις για τις νέες προκλήσεις που όλοι σε αυτόν τον κόσμο, καθώς και τόσες πολλές σε διαφορετικές ηγετικές θέσεις, αντιμετωπίζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε την ίδια την πανδημία;
Πώς αντιμετωπίζουμε τις αυξανόμενες ανισότητες και
η συσσώρευση πλούτου στα χέρια λίγων,
Πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για το καλό, το δημόσιο καλό και όχι για ένα κράτος επιτήρησης ή επιτήρησης του καπιταλισμού.
Πώς προάγουμε ένα βιώσιμο και πράσινο μοντέλο ανάπτυξης

Και τέλος – Πώς υπερασπιζόμαστε και διευρύνουμε ακόμη τις δημοκρατίες, τις δημοκρατικές μας πρακτικές και τους θεσμούς.

Το λέω αυτό πρώτα απ ‘ όλα γιατί αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μετάβαση που έχει επιχειρήσει ποτέ η ανθρωπότητα. Μια παγκόσμια μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Πολλοί πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε μια πιο κορυφαία αυταρχική προσέγγιση για να είναι αποτελεσματική, άλλοι θέλουν να εξουσιοδοτήσουν την εξουσία στους τεχνοκράτες, άλλοι πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα έρθουν και θα σώσουν την ημέρα.

Αυτό θα δημιουργούσε έναν δυστοπικό κόσμο όπου η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των πολιτών και τελικά θα έχει περισσότερη δύναμη από τους ανθρώπους.

Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε αυτή τη μετάβαση μαζί, χωρίς αποκλεισμούς, συμμετοχική, εκπαιδευτική, ιδιοκτησία των κοινωνιών μας και των πολιτών μας.

Αν όχι δεν θα κάνουμε ποτέ αποτελεσματικά τη μετάβαση και θα καταλήξουμε σε σύγκρουση εξαιτίας της ασυναρτησίας των πόρων, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεράστιες μετακινήσεις πληθυσμών και πολλά δεινά.

Αλλά ειδικότερα θα έδινε την ευκαιρία στους δημαγωγούς να μας ωθήσουν να δούμε ο ένας τον άλλον ως εχθρούς παρά ως φίλους, με αυτούς τους δημαγωγούς που οδηγούν στον δρόμο για να δημιουργήσουν φόβο, απελπισία, προώθηση θεωριών συνωμοσίας και πόλωσης.

Ή η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα είναι δίκαιη, συνεταιριστική και δημοκρατική ή δεν θα είναι καθόλου.
Ελπίζουμε λοιπόν να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που ήδη επηρεάζουν τη ζωή μας, αλλά και τις επαναστάσεις που πρέπει να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Πώς γινόμαστε πράκτορες της αλλαγής και όχι θύματα κρίσεων.
Και σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε όραμα, ελπίδα και προοπτική στο μέλλον της Ευρώπης, – και η ΕΕ έχει τώρα μια μονάδα προνοητικότητας – στην οποία θα συμβάλουμε – αλλά θα αναλύσουμε και τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και τις Ανατολική Μεσόγειος.

Πρόσφατα συζητήσαμε πολλά από αυτά τα θέματα και επιπτώσεις στη δημοκρατία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ιδέα της δημοκρατίας έχει αμφισβητηθεί ιδιαίτερα σε αυτή την εποχή της πανδημίας.

Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν υποχρεωθεί να λάβουν έκτακτα μέτρα για να μπορέσουν να μετριάσουν την πανδημία.
Άλλες κυβερνήσεις, χρησιμοποίησαν την πανδημία ως πρόσχημα για να ενισχύσουν την εξουσία τους και να φιμώσουν τους αντιπάλους τους
Ο Selin, συνάδελφος και φίλος από την Τουρκία, έχει γράψει μια έκθεση σχετικά με αυτό και θα το συζητά σε ένα από τα πάνελ μας.

Και φυσικά η Δέσποινα Χατζηβασιλείου, που πολλοί από εσάς συναντήσατε πέρυσι εδώ στο Λαγονήσι, εκλέχθηκε πρόσφατα ως. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγχαρητήρια Δέσποινα – είμαστε πολύ περήφανοι για σένα και σε ευχαριστούμε που είσαι κοντά μας σήμερα.
Η Δέσποινα ακολούθησε αυτές τις σημαντικές συζητήσεις για τη δημοκρατία και φυσικά θα μας διαφωτίσει με τις σκέψεις και την εμπειρία της.

Άλλος ένας αγωνιστής για τη δημοκρατία ήρθε από τη Βενεζουέλα. Λεοπόλδο Λόπεζ.
Θυμάμαι, στις περιόδους της ελληνικής χούντας, πώς ο πατέρας μου και όλοι εμείς που βοηθήσαμε στην αντίσταση, πολέμησαν για να βρουν στήριξη, σε όλο τον κόσμο.

Ο Λεπόλντο έχει φυλακιστεί, ζει τώρα στην εξορία, και αγωνιζόμαστε στην ίδια πολιτική οικογένεια, την Σοσιαλιστική Διεθνή. Αγωνίζεται για ένα προοδευτικό όραμα για τη χώρα σας – Βενεζουέλα.
Ατυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν του επέτρεψαν να είναι εδώ απόψε, αλλά θα είναι μαζί μας αύριο, με τη σύζυγό του Λίλιαν – αγωνιστή και φυσικά την αγαπητή πρέσβειρα Isadora Zubillaga.

Τελικά, εμείς σε αυτή την περιοχή γνωρίζουμε τι είναι να ζεις υπό αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα. Ξέρουμε πώς η δημοκρατία είναι εύθραυστη και πώς οι δημαγωγοί και η αλτ-δεξιά υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Γι ‘ αυτό χαίρομαι που απόψε θα έχουμε φωνή άλλου αγωνιστή για ελευθερία και δημοκρατία, που έχει υποστεί προσωπικά υπό καταπιεστικές συνθήκες.

Καλωσορίζω λοιπόν τον Albin Kurti, αυτόν και την οικογένειά του, και πάλι μαζί μας φέτος, τον οποίο θέλω να συγχαρώ όπως εξελέγη, από την τελευταία μας Σύμη, Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.
Συγχαρητήρια Albin.
Πριν δώσω τον λόγο στον Albin, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τη Βούλα, τη Βάρη, τη Βουλιαγμένη, τον συνεργάτη του καταλύματος μας το Grand Resort Λαγονήσι και όλους τους χορηγούς και συνεργάτες μας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή