Γ. Οικονόμου: Έντονη η κόπωση της κοινωνίας από τις κρίσεις ακρίβειας και τα μνημόνια

Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, που δημιουργούμε με την οικονομική μας πολιτική, μετατρέπεται σε στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων

by Times Newsroom

Αντιμετωπίζουμε, χωρίς δυστυχώς σαφή χρονικό ορίζοντα υπέρβασης, σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, που τις νιώθουμε πιο έντονα στο ρεύμα και τα καύσιμα. Επεκτείνονται όμως και αφορούν και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων βασικών ειδών διατροφής, επισήμανε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για έντονη κόπωση της κοινωνίας, καθώς «οι κρίσεις ακρίβειας έρχονται μετά από τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων που μας πλήγωσε και μείωσε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και μετά την πανδημία, που επισώρευσε ανθρώπινες απώλειες και μείζονες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Παράλληλα, μίλησε για «πρωτόγνωρες και πολλές εξωγενείς κρίσεις» την τελευταία τριετία, «που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν βρήκε μπροστά της στα μεταπολεμικά χρόνια». Απαρίθμησε, ειδικότερα, την οργανωμένη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών  στον Έβρο, την πανδημία, τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, και τώρα την παγκόσμια έκρηξη των ενεργειακών – και όχι μόνο – τιμών, που πήρε δραματικές διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού τη στήριξη»

«Βιώνουμε – όπως ολόκληρος ο κόσμος – μια κατάσταση που ασκεί αφόρητη πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κι ακόμη περισσότερο στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μια κατάσταση που καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να μηδενίσει, παρότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν αφήσει τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο, όπως εύκολα θα μπορούσε να έχει γίνει» είπε και συνέχισε:

«Εμείς, στην Ελλάδα, είδαμε γρήγορα το πρόβλημα και οργανώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισής του. Πήραμε από την αρχή μέτρα στήριξης και τα διευρύναμε με ένα ευρύ πρόγραμμα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Και είναι απόφασή μας να συνεχίσουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, που δημιουργούμε με την οικονομική μας πολιτική, μετατρέπεται σε στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, ήδη, η Ελλάδα, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει δώσει, μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, διπλάσιους πόρους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Όπως σημείωσε, η ενίσχυση αυτή γίνεται πιο δραστική με το εθνικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή.

Ενδεκτικά, υπενθύμισε πως:

– Για Μάιο και Ιούνιο επεκτείνεται η επιδότηση του ρεύματος και για πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, αλλά και για όλες τις κατοικίες, όχι μόνο για την κύρια κατοικία. Για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση θα καλύπτει το 80% της αύξησης.

– Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα μέσα από την οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ για να  πάρουν επιστροφές ίσες με το 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν στο ρεύμα  μετά τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Οι επιστροφές δεν θα είναι ίδιες για όλους, αλλά θα εξαρτώνται από τα ποσά των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας. Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.

– Από τον Ιούλιο θα μπει σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή. Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτόν αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Έτσι θα πληρώνουν όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70% μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Σαν μάγος που θα βγάλει λαγό από καπέλο ο κ. Τσίπρας»

Κατά τον κ. Οικονόμου, απέναντι σε όλα αυτά, «η αντιπολίτευση επιμένει να εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου, κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, με τη στάση του, πως είτε  δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο, είτε προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και σε μια αυθεντική εκδήλωση παλαιοκομματισμού και καιροσκοπισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει έτοιμη τη λύση για όλα, σαν ένας μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο. Για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, την ενέργεια, την ακρίβεια. Για όλα έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο για να λύσει υποτίθεται το πρόβλημα.

Οι Έλληνες ωστόσο θυμούνται καλά ότι με “έναν νόμο και ένα άρθρο” θα έσκιζε τα μνημόνια και ότι τελικά – αφού έσυρε τη χώρα μας στο δράμα του 2015, αφού έκλεισε τις τράπεζες και κατέστρεψε τους μικρομέτοχους, αφού κόστισε πάνω από 100 δισ. στον τόπο – έφερε ένα το τρίτο σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο.

Θυμούνται ότι με “έναν νόμο και ένα άρθρο” θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά έβαλε 29 καινούργιους φόρους, τους οποίους μειώνει ή καταργεί η σημερινή κυβέρνηση.

Θυμούνται ότι με “έναν νόμο και ένα άρθρο” θα βελτίωνε τις συντάξεις, αλλά τις πετσόκοψε με το νόμο Κατρούγκαλου. Το “καπέλο” του κ. Τσίπρα κρύβει, σαν τον ασκό του Αιόλου, μόνο θύελλες και καταστροφές. Για αυτό καλύτερο θα ήταν να μείνει στη θέση του».

Απέναντι σε αυτή την απόπειρα νέας εξαπάτησης, η κυβέρνηση απαντά με το έργο της» υποστήριξε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή