Γ. Οικονόμου για το ενδεχόμενο αργίας αύριο Τρίτη: Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και οι βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτές, επεσήμανε και σημείωσε πως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου μαζί με την αυτοδιοίκηση να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν προβλήματα.

by Times Newsroom

“H προστασία της ανθρώπινης ζωής, η διασφάλιση της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και η ομαλότητα του κοινωνικοοικονομικού βίου, είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, που πλήττει απ΄άκρη σ΄άκρη τη χώρα” υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για την πιθανότητα κήρυξης αργίας την Τρίτη λόγω “Ελπίδας” ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως “Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί”.  “Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το εθνικό δίκτυο και οι βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτές, επεσήμανε και σημείωσε πως ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη προκειμένου μαζί με την αυτοδιοίκηση να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν προβλήματα. “Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται με τη διαχείριση της κακοκαιρίας” ενημέρωσε

“Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας ενεργοποιήθηκαν στις περιφερειακές ενότητες που απειλούνται από την κακοκαιρία εννέα συντονιστικά κέντρα με τη συμμετοχή της αστυνομίας της πυροσβεστικής, των ενόπλων δυνάμεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί σε νησιωτικές περιοχές και σε άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση” ενημέρωσε.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα και τα όσα παρουσιάστηκαν έχουν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπίζονται” διαβεβαίωσε. “Η πολιτική προστασία απέστειλε μήνυμα στους πολίτες στην Αττική μέσω του 112 απευθύνοντας ισχυρή σύσταση να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση προς όλους εάν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα”.

“Από τις 12 το μεσημέρι μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμπλέκονται με τη διαχείριση της κακοκαιρίας” ενημέρωσε ενώ όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση ανέφερε ότι “46.000 τάξεις λειτουργούν κανονικά με τηλεκπαίδευση. Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ανταποκρίθηκε” σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να κηρυχθεί η αυριανή ημέρα αργία, απάντησε πως «όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε, ανάλογα με τις προγνώσεις θα αξιολογηθεί από την Πολιτική Προστασία και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών. «Ο σεξισμός και η έμφυλη βία αποτελούν χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις κοινωνιών Στον 21ο αιώνα ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε απ’ αυτά μ’ ένα κίνημα αντίστοιχο κινημάτων προηγούμενων αιώνων με τα οποία εμπέδωσαν και διεύρυναν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήρθε η ώρα να απελευθερωθούμε από τα κατάλοιπα της πατριαρχίας τα οποία είναι πια ανεπίκαιρα και ταλαιπωρούν ανθρώπους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στην Ελλάδα τα δικαιώματα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα αλλά η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν ασυμβίβαστο αγώνα για την εμβάθυνσή τους και για την καθολικοποίησή τους. Χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αστερίσκους. Κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ιστορικής συγκυρίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αποτέλεσμα μιας κεντρικής επιλογής μιας κυβέρνησης που είναι προσηλωμένης στα ιδεώδη του σύγχρονου φιλελευθερισμού. Ο σεξισμός και η έμφυλη βία δυστυχώς διατρέχουν όλη την κοινωνία, ανεξαρτήτως κοινωνικών, οικονομικών, μορφωτικών, θρησκευτικών ή ευρύτερα πολιτισμικών παραγόντων. Η αντιμετώπιση και η εξάλειψή τους χρειάζεται να μας βρει ενωμένους και αποφασισμένους ως πολιτική κοινωνία να συγκρουστούμε με όσους υπερασπίζονται και υποθάλπουν τον σεξισμό και ασκούν ή δικαιολογούν την έμφυλη βία” επεσήμανε.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση ανέπτυξε το κατάλληλο πολιτικό, νομικό και πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ασκούν έμφυλη βία, αλλά και να σπάσει η σιωπή όσων την υφίστανται. Ανάμεσα στ’ άλλα, η Κυβέρνηση:

 • Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αλλά και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό η ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία. Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για σειρά εγκλημάτων ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
 • Κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
 • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα:
  Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.

Λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.

Λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια.

Διασφαλίζεται σε 24ωρη βάση την πρόσβαση των θυμάτων στη Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

 • Εφαρμόζονται μέσω του ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν εργασιακή στήριξη οι κακοποιημένες γυναίκες.
 • Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα, εκπαιδεύονται αστυνομικοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
 • Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
 • Το Υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης στον αθλητισμό.
 • Παράλληλα, καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
  Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, καθώς παλεύουμε με κατεστημένες επί αιώνες νοοτροπίες. Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας ενώνει και να υπερβεί οποιουσδήποτε τεχνητούς διαχωρισμούς» ολοκλήρωσε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Οικονόμου

Δεν αφήνει σκιά και περιθώρια παρερμηνείας η δήλωση Γεραπετρίτη

Σχετικά με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τους ισχυρισμούς του υπόδικου Μένιου Φουρθιώτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι προφανώς και συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η δήλωση Γεραπετρίτη δεν αφήνει σκιές και περιθώρια για παρερμηνείες. «Η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη είναι απολύτως σαφής, δεν αφήνει καμία σκιά και κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίθεση στη δικαιοσύνη, την υπονόμευση του κύρους των θεσμών, την καταστροφολογία, τώρα υιοθετεί και τον εν λόγω κύριο. Η εντεινόμενη απελπισία του κ. Τσίπρα από την εντεινόμενη πολιτική του απαξίωση καθιστά απολύτως φυσιολογική αυτή τη συμπεριφορά, αναδεικνύει το είδος και το ύφος της αντιπολίτευσης που ασκεί και το τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα» ανέφερε.

Διεξαγωγή εκλογών

“Οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023 με το ισχύον εκλογικό σύστημα” επανέλαβε

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή