Γ. Παπανδρέου: «Κρισιμότερο εργαλείο για την ανάκαμψη στη Ευρώπη, η εμπιστοσύνη»

by Times Newsroom 1

Την ανάγκη εμπιστοσύνης σ΄ όλα τα επίπεδα της Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειες στην οικονομία, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Euronews.

«Κάνω έκκληση στους ηγέτες να επιδείξουν εκείνη την ενότητα, που θα φέρει εμπιστοσύνη: εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες των χωρών μας, εμπιστοσύνη ως το κρισιμότερο ίσως εργαλείο για την ανάκαμψή μας.

Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία ήταν κρίσιμη πριν δέκα χρόνια και παραμένει, ίσως ακόμα πιο επιτακτική, σήμερα», είπε ο πρώη πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «σήμερα η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη, ακόμα και με ανορθόδοξα μέτρα. Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα είχε γίνει τότε και επαναλαμβάνεται τώρα, ίσως και το τύπωμα χρήματος».Πρότεινε μάλιστα, η Κομισιόν να λειτουργήσει ως κεντρικός μηχανισμός σ΄ αυτή την κατεύθυνση, ώστε «να παρακάμψουμε τη μικροπολιτική και να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα ζητήματα στο δρόμο για την ανάκαμψη».

 

Παραλληλίζοντας την σημερινή δύσκολη συγκυρία με την ανάλογη της οικονομικής κρίσης πριν δέκα χρόνια, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι «η Ε.Ε. έκανε πολύ λίγα, πολύ αργά, προκαλώντας τεράστιο κόστος και πόνο που είναι ακόμα αισθητός σήμερα. Πέρασαν δύο χρόνια για να έρθει ο Μάριο Ντράγκι με το γνωστό ‘whatever it takes’ για να ηρεμήσει τις αγορές και το φόβο διάδοσης της κρίσης».

Σήμερα, «είναι αναγκαίο να μείνουμε μακριά από το blame game. Πριν από δέκα χρόνια ήταν εύκολο για μερικούς να πουν πως η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα, όταν επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα ευρύτερο συστημικό πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Υπάρχει το στοιχείο του κατεπείγοντος και η ταχύτητα είναι κρίσιμη: Όσο πιο γρήγορα ληφθούν ικανές αποφάσεις, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Οι μελλοντικές κρίσεις και προκλήσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με επενδύσεις», τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε με θετικά λόγια για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, εξηγώντας πως ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πάει τόσο καλά, είναι πως ο ελληνικός λαός έχει δείξει τεράστια ωριμότητα, ενώ υπάρχει σημαντική συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις των ειδικών.

«Έχοντας περάσει τη δική μας κρίση πριν δέκα χρόνια, ξέραμε πια, πως οι έγκαιρες θυσίες θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεύτερον, υπήρχε μία ευρεία συναίνεση στη χώρα. Οι πολίτες αισθάνθηκαν πως αν κινηθούμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Φυσικά έχουμε και εμείς το δικό μας μερίδιο στο κόστος, στον τουρισμό, στις μικρές επιχειρήσεις και την ανεργία. Θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνέπειες, αλλά είναι αλήθεια πως η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για πολλές χώρες. Είμαι περήφανος για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, για την αυτοπειθαρχία και την αλληλεγγύη του, που είναι ένα σαφές μήνυμα για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή