G7: «Εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Σφοδρή καταδίκη από τους ηγέτες του G7: «Να λογοδοτήσουν ο Πούτιν και οι υπαίτιοι» για τις αεροπορικές επιθέσεις, «παράνομη» η προσάρτηση ουκρανικών περιοχών.

by Times Newsroom

Κίεβο, μετά την ρωσική επίθεση

Στην κοινή, ηχηρή διαπίστωση ότι «οι αδιάκριτες επιθέσεις σε βάρος αμάχων στην Ουκρανία συνιστούν εγκλήματα πολέμου» για τα οποία οφείλουν να λογοδοτήσουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και οι λοιποί υπαίτιοι, κατέληξαν οι ηγέτες της ομάδας G7, των επτά ισχυρότερων οικονομικά και βιομηχανικά χωρών, η οποία συνήλθε σήμερα  εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια συντονισμού των επόμενων κινήσεών τους, δεδομένης της νέας σοβαρής κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στο ουκρανικό μέτωπο.

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων των επτά ισχυρότερων οικονομικά και βιομηχανικά χωρών – Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδάς- υπό τον προεδρεύοντα καγκελάριο Όλαφ Σολτς προειδοποίησαν επίσης τη Ρωσία ότι ενδεχόμενη καταφυγή στη χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων θα είχε «σοβαρές συνέπειες»

«Δεν αναγνωρίζουμε την Κριμαία – παράνομα τα δημοψηφίσματα»

 G7

Από την τηλεδιάσκεψη των G7

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε οικονομικά, ανθρωπιστικά, στρατιωτικά, διπλωματικά και νομικά την Ουκρανία. Θα είμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία προκειμένου να ανταποκριθεί στις χειμερινές ανάγκες της», ανέφεραν οι ηγέτες.  Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται, σύμφωνα με γερμανικά μέσα, να ζήτησε μετ’ επιτάσεως νέες αυστηρές οικονομικές κυρώσεις των δυτικών χωρών προς τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα οι G7 καταδίκασαν σφοδρά  τα πρόσφατα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, υπογραμμίζοντας επίσης ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την Κριμαία ως ρωσική επικράτεια. Πρόκειται για παραβίαση των αρχών του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους ηγέτες, για δημοψηφίσματα που δεν μπορούν να δώσουν τα απαραίτητα νομικά ερείσματα για αλλαγή συνόρων.

Οι G7 συμφώνησαν επίσης στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την πλήρη διαλεύκανση της φερόμενης (ρωσικής) δολιοφθοράς στους αγωγούς Νord Stream 1 και Nord Stream 2 στις ακτές της Βαλτικής Θάλασας, καταδικάζοντας ενέργειες που στόχο έχουν να πλήξουν  υποδομές ζωτικής σημασίας τρίτων χωρών.

Σημαντικές εξοπλιστικές ανακοινώσεις εκ Βερολίνου

IRIS-T

Ραντάρ του συστήματος IRIS-T

Στο μεταξύ την Τρίτη ανακοινώθηκε και η αποστολή από τη γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία Rheinmetall 14 υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A4, καθώς και ενός τεθωρακισμένου ανάκτησης τύπου Bufallo στην Τσεχία ως μέρος της  κυκλικής ανταλλαγής οχημάτων προς στήριξη της Ουκρανίας,  με την Τσεχία να αποστέλλει στην Ουκρανία σοβιετικού τύπου άρματα μάχης. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα οι παραδόσεις των συμφωνηθέντων αρμάτων μάχης θα ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθούν το 2023.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Spiegel, η Γερμανία παρέδωσε στην Ουκρανία σήμερα ένα εκ των τεσσάρων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T. Πρόκειται για ένα κρίσιμο αμυντικό σύστημα αποτροπής, το οποίο αποβλέπει στην προστασία ζωτικής σημασίας υποδομών καθώς και ολόκληρων πόλεων από εχθρικά πυρά. Η παράδοση των συγκεκριμένων συστημάτων είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Ιούνιο.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή