G7: Στις βαυαρικές Άλπεις οι «7» – Η ατζέντα και οι κυρώσεις

Αρχίζει σήμερα η τριήμερη σύνοδος κορυφής

by Times Newsroom

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλωσορίζει σήμερα Κυριακή τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά πλούσιων δημοκρατιών σε μια τριήμερη σύνοδο κορυφής στις Βαυαρικές Άλπεις που επισκιάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εκτεταμένες συνέπειές του, από τις ελλείψεις στην ενέργεια και τον υψηλό πληθωρισμό μέχρι την επισιτιστική κρίση.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε ένα πιο θολό σκηνικό σε σχέση με πέρυσι, όταν οι Βρετανοί, Καναδοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Ιάπωνες και Αμερικανοί ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την πανδημία COVID-19 και ορκίστηκαν σε… καλύτερες ημέρες:

  • Οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας και τροφίμων πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν την Παρασκευή για μια «άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση πείνας».
  • Η κλιματική αλλαγή, μια ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα και η άνοδος του αυταρχισμού πρόκειται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ενιαίο μέτωπο για την Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να επιδιώξουν να επιδείξουν ένα ενιαίο μέτωπο για να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί και να ασκήσουν πίεση στο Κρεμλίνο – αν και θα θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να επιδεινώσουν την κρίση κόστους ζωής δικούς τους ανθρώπους.

«Το κύριο μήνυμα από την G7 θα είναι η ενότητα και ο συντονισμός δράσης… Αυτό είναι το κύριο μήνυμα, ότι ακόμη και σε δύσκολες στιγμές… εμμένουμε στη συμμαχία μας», δήλωσε  στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

Άλλη πηγή, υπογράμμισε στο Reuters ότι οι εταίροι της G7 πρόκειται να συμφωνήσουν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές χρυσού από τη Ρωσία, ενώ πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνησης ανέφεραν ότι υπάρχουν «πραγματικά εποικοδομητικές» συνομιλίες σχετικά με ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται επίσης να συζητήσουν επιλογές για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και την αντικατάσταση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η σύνοδος πραγματοποιείται στο θέρετρο του κάστρου Schloss Elmau στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Γερμανίας, του Zugspitze – στον ίδιο χώρο που η χώρα φιλοξένησε για τελευταία φορά την ετήσια συνάντηση της G7 το 2015. Ήταν τότε που, στην ατζέντα είχε και πάλι βρεθεί η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, έναν χρόνο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Κριμαία.

Οι επισκέπτες

Φέτος, ο Σολτς κάλεσε ως χώρες εταίρους τη Σενεγάλη, που προεδρεύει επί του παρόντος στην Αφρικανική Ένωση, την Αργεντινή, επικεφαλής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς και την Ινδονησία και την Ινδία, τους σημερινούς και επόμενους οικοδεσπότες της ομάδας G20 των μεγάλων βιομηχανικών χωρών , καθώς και τη Νότια Αφρική.

«Η σύνοδος κορυφής πρέπει να στείλει όχι μόνο το μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ και η G7 είναι πιο ενωμένες από ποτέ, αλλά και ότι οι δημοκρατίες του κόσμου στέκονται μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό του Πούτιν όπως ακριβώς κάνουν στον αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας», είπε ο Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com