Γαλλία: Έρευνα των αρχών για τον ρόλο της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey στις εκλογές 2017 και 2022

Οι γαλλικές εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου δύο έρευνες σχετικά με την εμπλοκή εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες του 2017 και του 2022, έπειτα από πολλές καταγγελίες που αφορούσαν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη σχέση του με την αμερικανική εταιρεία McKinsey.

by Times Newsroom

Η εφημερίδα Le Parisien έγραψε σήμερα ότι ο οικονομικός εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για «ευνοιοκρατία» και παράνομη χρηματοδότηση της πρώτης εκστρατείας του Μακρόν, το 2017. Το γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι διεύρυνε την προϋπάρχουσα έρευνα για φοροδιαφυγή εκ μέρους της εταιρείας McKinsey, ώστε να συμπεριλάβει και τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες συμβούλων στις δύο προεκλογικές εκστρατείες, του ’17 και του ’22.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας, μια έκθεση της Γερουσίας προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση για τη χρήση δημόσιων πόρων υπέρ των εταιρειών αυτών. Και η αντιπολίτευση ζητούσε τη διενέργεια έρευνας για την καταγγελλόμενη ευνοιοκρατία υπέρ της McKinsey από την μακρονική πλειοψηφία.

«Επαφίεται στη δικαιοσύνη να διενεργήσει τις έρευνες αυτές εν πλήρη ανεξαρτησία» σχολίασε το Μέγαρο των Ηλυσίων αφού «ενημερώθηκε για την ανακοίνωση» της οικονομικής εισαγγελίας.

Με αφορμή το ρεπορτάζ της Le Parisien, με τίτλο «Υπόθεση MacKinsey: ο Εμανουέλ Μακρόν στο στόχαστρο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του», η οικονομική εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση «για να ξεκαθαρίσει» ποιες ποινικές διαδικασίες ακολουθούνται μετά την έκθεση της Γερουσίας και «πολλές αναφορές και καταγγελίες από εκλεγμένους αξιωματούχους και ιδιώτες». Σύμφωνα με αυτήν την ανακοίνωση, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα στις 20 Οκτωβρίου για να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες στην τήρηση των λογιστικών της εκστρατείας. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησε μια δεύτερη έρευνα για «ευνοιοκρατία» και «απόκρυψη ευνοιοκρατίας».

Η έκθεση μιας επιτροπής της Γερουσίας για την αυξανόμενη επιρροή των ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων στην πολιτική, ανέφερε ότι οι συμβάσεις που υπέγραψε το κράτος με τέτοιες εταιρείες «υπερδιπλασιάστηκαν» μεταξύ 2018-21, φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ του 1 δισεκ. ευρώ το 2021. Η αντιπολίτευση ζήτησε αμέσως να διεξαχθεί έρευνα για τις σχέσεις της μακρονικής πλειοψηφίας με την εταιρεία McKinsey.

Η έκθεση αυτή ανέφερε επίσης ότι οι γαλλικές θυγατρικές της McKinsey κατάφεραν να μην πληρώσουν καθόλου εταιρικό φόρο μεταξύ 2011-2020. Στην ανακοίνωσή του, ο οικονομικός εισαγγελέας Ζαν-Φρανσουά Μπονέρ υπενθυμίζει ότι είναι ήδη σε εξέλιξη, από τις 31 Μαρτίου, μια έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από φοροδιαφυγή, με επιβαρυντικές περιστάσεις και ότι έγινε επιτόπια έρευνα στην έδρα της εταιρείας στη Γαλλία στις 24 Μαΐου.

Ο Μακρόν, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται καθόλου στην ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, προστατεύεται από την προεδρική ασυλία, όπως προβλέπεται από το άρθρο 67 του γαλλικού Συντάγματος. Με βάση αυτό το άρθρο, ο αρχηγός του κράτους δεν επιτρέπεται, κατά τη διάρκεια της θητείας του, να κληθεί ως μάρτυρας ή να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας ή δίωξης εκ μέρους οποιασδήποτε δικαστικής ή διοικητικής αρχής. Εάν οι εισαγγελείς κρίνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να δώσει εξηγήσεις, θα μπορούσαν να τον καλέσουν να καταθέσει όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του, μόνο όμως για πράξεις που δεν σχετίζονται με την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2022, ο Μακρόν είπε ότι η μη καταβολή εταιρικού φόρου από τη McKinsey οφειλόταν στους προϋπάρχοντες φορολογικούς κανονισμούς. «Εάν υπάρχουν αποδείξεις εξαπάτησης, να πάει η υπόθεση στη δικαιοσύνη», δήλωσε. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε», δήλωσε εξάλλου τον Μάρτιο ο υπουργός Προϋπολογισμού Ολιβιέ Ντισότ ενώ η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να πληρώσει όλους τους φόρους που ενδεχομένως όφειλε.

«Η McKinsey δεν έχει καμία πληροφορία για τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τον Τύπο σήμερα», αντέδρασε εξάλλου η εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή