Γαλλία: Kαλεί τους υπηκόους της να φύγουν αμέσως από το Ιράν

Το Παρίσι κατηγόρησε την Τεχεράνη για «δικτατορικές πρακτικές» και ζήτησε να απελευθερώσει τους δύο Γάλλους πολίτες που κρατούνται ως κατάσκοποι

by Times Newsroom

Η Γαλλία προέτρεψε την Παρασκευή (7/10) τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράν να φύγουν από τη χώρα αυτή το συντομότερο δυνατόν καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να κρατηθούν αυθαιρέτως.

«Οποιοσδήποτε Γάλλος επισκέπτης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με διπλή υπηκοότητα, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο σύλληψης, αυθαίρετης κράτησης και άδικης δίκης» ανέφερε στον ιστότοπό του το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτήν την εβδομάδα το Παρίσι κατηγόρησε το Ιράν για «δικτατορικές πρακτικές» και υποστηρίζει ότι δύο Γάλλοι πολίτες κρατούνται όμηροι, αφού την Πέμπτη προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να ομολογούν ότι είναι κατάσκοποι.

Η Τεχεράνη κατηγορεί «ξένους εχθρούς» για τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες.

Νωρίτερα την Παρασκευή (7/10), το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει τους δύο Γάλλους πολίτες.

Το Παρίσι τώρα σκοπεύει να απονείμει μετά θάνατον τον τίτλο του επίτιμου δημότη στη Μαχσά Αμινί, την Ιρανή που έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, όπως ανακοίνωσε η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό.

Η Ινταλγκό δήλωσε ότι ο τίτλος αυτός απονέμεται για να τιμήσει αυτούς που «μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους».

Η δήμαρχος του Παρισιού είπε ακόμη ότι θα προτείνει την μετονομασία σε Αμινί μιας περιοχής της πόλης «ώστε κανένας να μην την ξεχάσει».

Η έκθεση τέλος του Ιρανού ιατροδικαστή σχετικά με την αιτία θανάτου της 22χρονης Ιρανής Μαχσά Αμινί διαπίστωσε ότι ο θάνατός της «δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα άκρα», αλλά από πολυοργανική ανεπάρκεια, την οποία προκάλεσε εγκεφαλική υποξία και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της και συγκεκριμένα με «μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον εγκέφαλο σε ηλικία 8 ετών» σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή