Γαλλία: Να αθωώσει τους συγκατηγορούμενούς του επιχείρησε ο Αμπντεσλάμ

Συνεχίζεται η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι

by Times Newsroom 1

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός εν ζωή από την ομάδα των τζιχαντιστών που πραγματοποίησε τις επιθέσεις στη Γαλλία στις 13 Νοεμβρίου 2015, πήρε και πάλι σήμερα τον λόγο για να «αθωώσει» τρεις συγκατηγορούμενούς του, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της δίκης στο Παρίσι για τις επιθέσεις αυτές.

«Είναι τα θύματα εδώ από τη Συρία και το Ιράκ, για μπορέσουν να μιλήσουν;», ρωτάει πρώτα ο κατηγορούμενος, πριν συνεχίσει:

«Η σοφία υπαγορεύει να τιμωρούμε τον άνθρωπο αφού τον έχουμε κρίνει και όχι πριν. Θεωρούμαστε αθώοι. Γιατί υφίστανται [οι συγκατηγορούμενοι] μια κύρωση όταν δεν έχουμε δικαστεί; Ακόμα κι αν δεν υποστηρίζω τη δικαιοσύνη σας, υπάρχουν άλλα θύματα.», λέει.

«Μου παρείχαν τις υπηρεσίες τους ενώ δεν ήξεραν τίποτα», σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αναφερόμενος στους Μοχάμεντ Αμρί, Χάμζα Ατού και Αλί Ουλκάλι, τρεις από τους συντρόφους του στις Βρυξέλλες που τον είχαν βοηθήσει μετά τη διαφυγή του μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

“Δεν έκαναν τίποτα”, πρόσθεσε, προτού κλείσει το μικρόφωνο ο πρόεδρος του ειδικού κακουργιοδικείου, Ζαν-Λουί Περιέ, ο οποίος διέκοψε στη συνέχεια την ακροαματική διαδικασία.

Η διαδικασία διεκόπη για 25 λεπτά.

«Είχατε πέντε χρόνια για να δώσετε εξηγήσεις, δεν θελήσατε να κάνετε δηλώσεις όπως είναι δικαίωμά σας. Αντιλήφθηκα τώρα πως θέλετε να το κάνετε, πολύ καλά, αλλά δεν είναι η στιγμή», είπε ο Ζαν-Λουί Περιέ, προτού διακόψει την ακροαματική διαδικασία. Ο Αμπντεσλάμ τον είχε κατηγορήσει για εγωισμό.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε αρχίσει να παίρνει τον λόγο ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια νομική αντιπαράθεση σχετικά με το αν πρέπει να γίνουν δεκτά ως μέλη της πολιτικής αγωγής, νομικές οντότητες όπως οι δήμοι του Παρισιού και του Σεν-Ντενί ή ακόμη το Μπατακλάν και το μπιστρό Λα Μπελ Εκίπ.

Η χθεσινή, πρώτη μέρα της ιστορικής δίκης, που αναμένεται να διαρκέσει εννέα μήνες, είχε ήδη σημαδευτεί από διάφορες δηλώσεις του κύριου κατηγορούμενου. Ο Αμπντεσλάμ είπε στο δικαστήριο πως είναι στρατιώτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και αργότερα φώναξε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου πως ο ίδιος και οι συγκατηγορούμενοί του έχουν μεταχείριση σαν να είναι σκυλιά.

Είκοσι συνολικά κατηγορούμενοι δικάζονται στο ειδικό κακουργιοδικείο εκ των οποίων οι έξι ερήμην.

με πληροφορίες από Le Figaro και ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή