Γαλλία: Πανεθνική απεργία για αυξήσεις στους μισθούς

Κλιμάκωση της πολυήμερης κινητοποίησης των εργαζομένων στα διυλιστήρια

by Times Newsroom

Σε πανεθνική απεργία κατέρχονται σήμερα τα συνδικάτα στη Γαλλία, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού και θέτοντας μία δύσκολη δοκιμασία στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η απεργία, η οποία σύμφωνα με το Reuters θα επηρεάσει κυρίως τομείς του Δημοσίου όπως τα σχολεία και οι μεταφορές, έρχεται σε συνέχεια της εβδομαδιαίας απεργιακής κινητοποίησης που έχει διαταράξει τη λειτουργία των μεγάλων διυλιστηρίων της Γαλλίας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό.

Η απεργία στα διυλιστήρια και η επιστράτευση

Οι επικεφαλής των συνδικάτων θεωρούν ότι η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση ορισμένων απεργών θα φουντώσει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, καθώς με αυτόν τον τρόπο πλήττεται το δικαίωμα στην απεργία.

Το συνδικάτο CGT ιδίως έχει καλέσει σε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρά το γεγονός ότι η πετρελαϊκή εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία που περιλάμβανε αύξηση 7% και μπόνους την Παρασκευή με άλλα συνδικάτα. Η CGT απαιτεί αύξηση μισθών κατά 10%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό και τα τεράστια κέρδη της εταιρείας.

Η Eurostar δήλωσε ότι ακυρώνει ορισμένα δρομολόγια τρένων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού λόγω της απεργίας.

Κύμα απεργιών

Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού γίγαντα EDF, όπου θα καθυστερήσουν εργασίες συντήρησης ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου FNME-CGT δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απεργίες επηρεάζουν τις εργασίες σε 10 γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, με περαιτέρω καθυστερήσεις στη συντήρηση 13 αντιδραστήρων και τη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται συνολικά κατά 2,2 γιγαβάτ.

Στις δημόσιες συγκοινωνίες, αναμένονται μεγάλες διαταραχές στην τοπική κυκλοφορία, μεταξύ άλλων στη Eurostar, στα τρένα και στον προαστιακό, καθώς και στο μετρό του Παρισιού.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες έχουν επίσης καλέσει σε συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης, κάτι που πιθανώς θα επηρεάσει σχολεία και άλλους τομείς του Δημοσίου.

«Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα

Οι απεργίες πραγματοποιούνται σε ένα τεταμένο πολιτικό πλαίσιο, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπως δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού.

Την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com