Γαλλικό ΥΠΕΞ : Η ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία αφορά στην «επικράτεια» των δυο κρατών…

...διευκρινίζει σε γραπτή απάντηση στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.fr, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών

by Times Newsroom 1

H αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών, διευκρινίζει σε γραπτή απάντηση στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.fr, το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η EURACTIV επικοινώνησε με το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και ρώτησε εάν η συμφωνία με την Ελλάδα και συγκεκριμένα το άρθρο 2, καλύπτει επίσης και την ελληνική ΑΟΖ.

Από την απάντηση συμπεραίνεται ότι το Παρίσι εστιάζει μόνο στην επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, και δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.

Από την απάντηση του γαλλικού ΥΠΕΞ, η EURACTIV επίσης συμπεραίνει ότι οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ περί πιθανότητας εμπλοκής της Ελλάδας σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ δεν ευσταθούν, καθώς το Σαχέλ δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής επικράτειας.

Εδώ και πάνω από 8 χρόνια, η Γαλλία διατηρεί αποστολή 5.000 στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάπλωση οργανώσεων όπως αυτών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή