Gazprom: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Η εταιρεία επικαλέστηκε «έκτακτες συνθήκες και κήρυξε «ανωτέρα βία» στις προμήθειες

by Times Newsroom

Για την αδυναμία της να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου ενημέρωσε προ ημερών τις εταιρείες – πελάτες της στην Ευρώπη η Gazprom.

Σε επιστολή που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters με ημερομηνία 14 Ιουλίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι κηρύσσει ανωτέρα βία στις προμήθειες, επικαλούμενος «έκτακτες συνθήκες».

Όπως σημειώνει το Reuters, η ρήτρα «ανωτέρας βίας» είναι συνήθης στις επιχειρηματικές συμβάσεις και καθορίζει ακραίες περιστάσεις που απαλλάσσουν ένα μέρος από τις νομικές του υποχρεώσεις.

Η Gazprom δεν προχώρησε άμεσα σε σχόλιο.

Uniper και RWE

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολή και ότι απέρριψε επίσημα τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο.

Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και έτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε επίσης ότι έλαβε ειδοποίηση ανωτέρας βίας.

Μια εμπορική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι η ανωτέρα βία αφορά τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας σημαντικής οδού εφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέραν αυτής.

Οι φόβοι για τον Nord Stream 1

Οι ροές μέσω του αγωγού είναι μηδενικές, καθώς ο σύνδεσμος υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Η Ευρώπη φοβάται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρατήσει τον αγωγό σε ακινησία σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

Ήδη στις 14 Ιουνίου, η Gazprom είχε μειώσει τη δυναμικότητα του αγωγού στο 40%, επικαλούμενη την καθυστέρηση μιας τουρμπίνας που συντηρείται στον Καναδά από τον προμηθευτή εξοπλισμού Siemens Energy.

Η τουρμπίνα

Ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την εφοδιαστική και τα τελωνεία, θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει η τουρμπίνα στη Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία της τουρμπίνας.

Εκβιασμός;

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι επρόκειτο για ανταλλακτικό που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για την πτώση των ροών αερίου πριν από τη συντήρηση

«Αυτό ακούγεται σαν μια πρώτη ένδειξη ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του NS1 ενδεχομένως να μην συνεχιστούν μετά το τέλος της 10ήμερης συντήρησης», δήλωσε ο Hans van Cleef, ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας στην ABN Amro.

«Ανάλογα με το τι “έκτακτες” περιστάσεις έχουν κατά νου προκειμένου να κηρυχθεί η ανωτέρα βία και αν τα ζητήματα αυτά είναι τεχνικά ή περισσότερο πολιτικά, θα μπορούσε να σημαίνει το επόμενο βήμα στην κλιμάκωση μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρώπης/Γερμανίας», πρόσθεσε.

Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, ωστόσο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα συνεχιστούν κανονικά μετά τη διακοπή.

Βαίνουν μειούμενες

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου μειώνονται εδώ και μερικούς μήνες μέσω σημαντικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, καθώς και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, στοχεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, αλλά επιθυμεί να συνεχιστεί ο εφοδιασμός προς το παρόν, καθώς αναπτύσσει εναλλακτικές πηγές.

Έσοδα για το Κρεμλίνο

Για τη Μόσχα και τη Gazprom, οι ενεργειακές ροές αποτελούν ζωτική ροή εσόδων καθώς οι δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχουν επιβαρύνει τα ρωσικά οικονομικά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εισέπραξε 6,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (115,32 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό συγκρίνεται με τα προγραμματισμένα 9,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια για το σύνολο του 2022.

Η περίοδος χάριτος για τις πληρωμές σε δύο διεθνή ομόλογα της Gazprom λήγει στις 19 Ιουλίου, και αν οι ξένοι πιστωτές δεν πληρωθούν μέχρι τότε, η εταιρεία τεχνικά θα βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com