«Γέφυρα» κτηνοτροφίας-καταναλωτών

Κατευθυντήρια Επιτροπή στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6/7/2022, η πρώτη δημόσια διαδικτυακή συνάντηση των μελών της «Κατευθυντήριας Επιτροπής-Steering Committee» του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος.

Η Κατευθυντήρια Επιτροπή είναι μια «γέφυρα», μια προσπάθεια γεφύρωσης και αλληλοσεβασμού των κτηνοτρόφων-παραγωγών πραγματικού πλούτου (τροφής) και των καταναλωτών για πιστοποιημένη ποιότητα. Η Κατευθυντήρια Επιτροπή θα μπορούσε να έχει τον χαρακτήρα Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης και προσανατολισμού των κοινωνικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου.

Όπως είπε ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, οι κτηνοτρόφοι, όπως όλοι οι αγρότες, είναι «πολυεργαλεία» με συνεχή απασχόληση, 365 μέρες τον χρόνο, 7 μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στην φροντίδα των ζωντανών τους. Αυτή η συνεχής απασχόληση δεν επιτρέπει επαρκή ενασχόληση σε κοινωνικές εκδηλώσεις και ενημέρωση του ρόλου της κτηνοτροφίας στην συμβιωτική επιβίωση των αστικών κοινωνιών, αλλά και την αναγνώριση της συμβολής της κτηνοτροφίας στην επιβίωση των αστικών κοινωνιών.

Στην πρώτη συνάντηση διακρίναμε την παρουσία των: κα Μάγδα Κοντογιάννη, κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, καθ Γιώργου Αρσένου, κα Αθηνάς Μιχαηλίδου, καθ Γιάννη Μπόσιου, κ Γιάννη Κοντογιάννη, Δρ Κατερίνας Γρηγοριάδου, καθ Γιάννη ΧατζηΓεωργίου, Δρ Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, κ Γιάννη Γκλαβάκη, κα Ιωάννα Σαπουνάκη, κ Ζαφείρη Ναστούλη & κ Νίκου Δημόπουλου. Με ειδοποίησή εξέφρασαν την υποστήριξη τους οι: καθ Σέρκο Χαρουτουνιάν, κ Γιάννης Τσιρώνης, Δρ Θωμάς Παπαχρήστου & καθ Γιάννης Σκούφος και υπήρξε η θετική ανταπόκριση των: ομ καθ Αθανάσιου Τσαυτάρη, καθ Δημήτριου Κουρέτα & κ Τάσου Καπνοπώλη.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου πέραν από τις καθαρά εσωτερικές ενημερωτικές. Έτσι αναφέρθηκε σε πολλές παρουσίες σε νηπιαγωγεία, σε Δημοτικά σχολεία, αλλά κυρίως σε γυμνάσια και λύκεια, καθώς και σε Εσπερινά Σχολεία Δεύτερης ευκαιρίας, όπου γινόταν παρασκευή φαγητών, εκεί μπροστά στους μαθητές και ταυτόχρονα γινόταν ενημέρωση για τις ευκαιρίες & δυσκολίες του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, ως επαγγελματικός προσανατολισμός, και ως ανάγκη της διατροφής του ανθρώπου.

Ακόμα αναφέρθηκαν ως ένα πολύ καλό εργαλείο επικοινωνίας οι τακτικές δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στο zoom με την υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα. Μόνο την τελευταία διετία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με δημόσιες προσκλήσεις πριν και ανταποκρίσεις μετά. Όλες οι συζητήσεις είναι αναρτημένες στο προφίλ του «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» στο facebook, όπου μερικές συζητήσεις έχουν μέχρι και 30.000 θεάσεις! …

Από όσα αναφέρθηκαν προλάβαμε να καταγράψουμε:

  1. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής σύνθεσε το ΟΡΑΜΑ 2040 τον Ιαν 2021 και το υπέβαλε στην ΕΕ (31/1/2021), στο ΥπΑΑΤ (8/2/2021), στο Ευρ. Κοινό (25/3/2021) και στο Ελληνικό κοινό (14/4/2021), που πρέπει να επικοινωνηθεί.

  2. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής συνδιαμόρφωσε με άλλους φορείς ένα ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΑΤΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ συμμετέχοντας στο ανοικτό Συνέδριο στις Βρυξέλλες (15-16/6/2022), που πρέπει να επικοινωνηθεί.

  3. Μέσω διαγωνισμών θα μπορούσαν να διακριθούν επιδεικτικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επισκέψιμες & να οργανωθούν επισκέψεις σχολείων και άλλων οργανωμένων ομάδων συμπολιτών.

  4. Η ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία θα μπορούσε να γίνει επιλεκτική δραστηριότητα, όπως Ημέρα Προβατίνας, Ημέρα εδεσμάτων αρνιού, Ημέρα Γάλακτος & προϊόντων του, Ημέρα Διατροφικής αξίας ζωικών προϊόντων, Ημέρα τεχνημάτων από μαλλί, Ημέρα επίσκεψης σε κοντινό στάβλο κλπ

  5. Επιβράβευση ελληνικών αυτοχθόνων φυλών

  6. Προβολή σημασίας και ρόλου των κτηνοτροφικών επαγγελμάτων για επαναφορά σεβασμού και καταξίωσης των κτηνοτρόφων και της σημασίας των ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του περιβάλλοντος του πλανήτη για το καλό όλων μας.

  7. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κτηνοτρόφος της ποιμενικής κτηνοτροφίας εκτός από φροντιστής του περιβάλλοντος είναι και σημαντικότατος ΦΡΟΥΡΟΣ της υπαίθρου, συμβάλλοντας στην Τοπική Ανάπτυξη. Οι «κυνηγοί» επιδοτήσεων είναι μια διαστροφική προσέγγιση της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

  8. Η Ελληνική ποιμενική κτηνοτροφία πρέπει να επανατοποθετηθεί στο σύστημα της ελληνικής παιδείας, με ενσωμάτωση των αειφόρων πρακτικών της σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας.

  9. Η επαναφορά στην φυσική πραγματικότητα πρέπει να είναι μια προτεραιότητά μας, σε αντιδιαστολή με την «εικονική» πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να ηγηθούμε μιας εκστρατείας για την ανάπτυξη ικανότητας παρασκευής της τροφής μας, σε αντιδιαστολή με τις πολυκατεργασμένες «τροφές» και τις μακροχρόνια συντηρημένες ουσίες …

  10. Η επαγγελματική κατάρτιση των νέων κτηνοτρόφων πρέπει να είναι αντικείμενο των έμπειρων κτηνοτρόφων. Τα αγροτικά σχολεία «μαθητείας» είναι στην σωστή κατεύθυνση.

  11. Χρειάζεται να προσεγγισθούν οι λεγόμενοι «influencer» και σημαντικοί διαμορφωτές γνώμης για να τονωθεί το γόητρο των επαγγελματιών κτηνοτρόφων στους νέους.

  12. Η εκτατική κτηνοτροφία εξασφαλίζει την καλή διαβίωση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος, την φύλαξη της πολιτιστικής μας παράδοσης (και της αειφορίας) και δίνει προϊόντα μεγάλης διατροφικής αξίας στον άνθρωπο.

  13. Η υγιής-ζωντανή ύπαιθρος υποστηρίζει ικανοποιητικά τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία χωρίς τον καθαρό αέρα, το πόσιμο νερό και το τοπίο θα είχαν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.

  14. Οι ενήλικες και νέοι κτηνοτρόφοι μαθαίνουν καλύτερα από άλλους κτηνοτρόφους που υποδεικνύει οργάνωση ανταλλαγών (Study Visit), οργάνωση Επισκέψεων Μάθησης (Learning Visit) ίσως σε ένα επείγον πρόγραμμα μορφής ERASMUS για κτηνοτρόφους

  15. Πρέπει να δημιουργηθούν Αγροτικά Σχολεία Μαθητείας με ιδιαίτερη φροντίδα στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων συνεργατισμού.

  16. Εκπομπές στην τηλεόραση, σε κεντρικά ΜΜΕ, κατανοητά έντυπα κλπ είναι πολύ χρήσιμα στην προσπάθεια με ορίζοντα το 2040 ή και πολύ νωρίτερα.

  17. Οι τιμητικές διακρίσεις σε κτηνοτρόφους θα μπορούσαν να γίνουν τροχιοδεικτικά της νέας τάσης καταξίωσης των επαγγελματιών κτηνοτρόφων.

  18. Θα άξιζε να δημιουργηθεί ένα νέο πλέγμα κινήτρων «γοήτρου» για τον τρόπο ζωής των κτηνοτρόφων, όπου το επάγγελμα συμπίπτει με τον τρόπο ζωής.

Τα μέλη της Κατευθυντήριας Επιτροπής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θα συνεδριάζουν κάθε εξάμηνο, ενώ θα ενημερώνονται τακτικά (μηνιαία) για τις δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, με φροντίδα της κας Αθηνάς Μιχαηλίδου ([email protected]) για τα συμβαίνοντα στην κτηνοτροφία και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής.

Μετά την πολύ σημαντική συνεδρίαση, η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, εξέφρασε την πικρία της διότι ακόμα ΔΕΝ έχουν καταλάβει επαρκώς οι εκπρόσωποι της υπαίθρου της Αττικής ότι και η Αττική έχει Ύπαιθρο και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε όλα τα μέτρα. Στις 14-16/7/22, στον Δομοκό, προβλέπεται μια μορφή Διαβούλευσης για την επιλογή Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων μορφής LEADER, όπου ακόμα η Ύπαιθρος της Αττικής ΔΕΝ περιλαμβάνεται στα σχέδια των «μελετητών» (είναι στα αμελέτητα?) ούτε των «καρεκλοκένταυρων» του ΥπΑΑΤ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com