Γέλεν προς αναπτυξιακές τράπεζες: Περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

by Times Newsroom 1

H υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε χθες στους υπεύθυνους της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και άλλων αναπτυξιακών τραπεζών με πολυδιάστατη δράση (MDBs) να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την κινητοποίηση ουσιαστικά περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την υποστήριξη των στόχων μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Γέλεν, ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για το κλίμα Τζον Κέρι, αλλά και οι υπεύθυνοι των μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών, συζήτησαν τρόπους για «να μεγιστοποιηθεί» το ιδιωτικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής και την επαναξιολόγηση των εσωτερικών πρωτοβουλιών της τράπεζας, αλλά και των πρακτικών της προς την ίδια κατεύθυνση.

«Η υπουργός Γέλεν ενθάρρυνε τις αναπτυξιακές τράπεζες να αυξήσουν την προσοχή τους στην κλιματική προσαρμογή, κυρίως μέσω δράσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να υποστηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες για την υλοποίηση φιλόδοξων μέτρων μείωσης των εκπομπών βλαβερών αερίων και για την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Η Γέλεν θα συγκαλέσει πάλι την αναφερόμενη ομάδα «για να συζητήσει συγκεκριμένα σχέδια τον Οκτώβριο» στο περιθώριο των ετήσιων διασκέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Μεταξύ των εν δυνάμει πρωτοβουλιών που συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν και οι κινήσεις των τραπεζών πέραν των παραδοσιακών χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη, προκειμένου να βοηθήσουν τις χώρες στην ανάπτυξη αγορών πράσινων ομολόγων, αλλά και στη δημιουργία «πλαισίων διευκόλυνσης» για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών επενδύσεων για το κλίμα.

Εκτός του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, στους τραπεζικούς οργανισμούς που συμμετείχαν στη συνάντηση, συμπεριλαμβάνονταν η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα Ασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως επίσης και η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς έγραψε στο Twitter ότι έγινε «μία καλή συζήτηση για την κλιματική αλλαγή» στη διάρκεια της συνάντησης. «Μία αίσθηση επείγουσας δράσης για το κλίμα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της μετάβασης, της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και της κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα για την άμβλυνση των συνεπειών και την προσαρμογή» στις νέες συνθήκες.

Η Γέλεν είχε δηλώσει στη σχετική με το κλίμα διάσκεψη της G20 που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία ότι θα ζητούσε από τους θεσμούς «να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα» και να υποστηρίξουν τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για να μειώσουν της βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γέλεν ρωτήθηκε από το Reuters σε μία συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα αν θα κατευθύνει τις αρμόδιες αναπτυξιακές τράπεζες για τον τερματισμό της χρηματοδότησης προγραμμάτων ορυκτών καυσίμων και απάντησε: «Νομίζω ότι η πιθανή θέση μας θα είναι ότι εκεί που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές δε θα εγκρίνουμε σίγουρα τον άνθρακα –εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα– και θα έχουμε μία ισχυρή προτίμηση για προγράμματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή