Γεωργία: Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών με αφορμή νέο νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Σκηνές Φαρ Ουέστ έλαβαν χώρα στο Κοινοβούλιο της χώρας του Καυκάσου, καθώς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο – Δημοκρατική Γεωργία» και βουλευτές της αντιπολίτευσης πιάστηκαν στα χέρια, με αφορμή έναν νέο νόμο περί «ξένων πρακτόρων».

by Times Newsroom

Ο νόμος, εφόσον εγκριθεί, προβλέπει τη δημιουργία μητρώου οργανισμών και μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.

Ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι ο νόμος «απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», κάτι που έστρωσε το έδαφος για σφοδρές αντιπαραθέσεις.

Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα, κατέγραψαν έναν σύντομο αλλά βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όπου ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενιαίο Εθνικό Κίνημα», που εναντιώνεται στον νόμο.

Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» πράγμα που  τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης – Αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό του 2012, ο οποίος διευρύνεται συνεχώς από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο. Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com