Γεωργία: Ο ΟΗΕ ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «ξένη επιρροή»

Από τις 9 Απριλίου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί "ξένης επιρροής", που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο παρά τη μαζική κινητοποίηση των επικριτών του.

by Times Newsroom

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα την “απόσυρση” του νομοσχεδίου περί “ξένης επιρροής” το οποίο εξετάζεται στο κοινοβούλιο της Γεωργίας και εκφράζει την ανησυχία του για τη “δυσανάλογη χρήση βίας” εναντίον όσων αντιτίθενται σε αυτό.

“Προτρέπω τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν το νομοσχέδιο αυτό και να αρχίσουν έναν διάλογο, κυρίως με την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης”, δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση, εκτιμώντας ότι ο χαρακτηρισμός των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επωφελούνται από ξένη χρηματοδότηση ως ‘οργανώσεις που ενεργούν προς το συμφέρον ξένης δύναμης’ συνιστά σοβαρή απειλή για τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι”.

“Με ανησυχούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για περιττή και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης κατά των διαδηλωτών και των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, αυτή την εβδομάδα”, υπογράμμισε ο Τουρκ.

Από τις 9 Απριλίου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου περί “ξένης επιρροής”, που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το κοινοβούλιο παρά τη μαζική κινητοποίηση των επικριτών του.

Το κυβερνών κόμμα, το Γεωργιανό Όνειρο, εισήγαγε εκ νέου το νομοσχέδιο αυτό που θεωρείται εμπόδιο στις προσδοκίες του Τμπιλίσι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη με 83 ψήφους υπέρ και 23 κατά το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο το Γεωργιανό Όνειρο σκοπεύει να υιοθετήσει οριστικά έως τα μέσα Μαΐου, παρά τις τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων στον δρόμο των πολέμιών του.

Το κείμενο – το οποίο επικρίθηκε αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες – αναμένεται να περάσει από τρίτη ανάγνωση και η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι σε αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα, αναμένεται να ασκήσει βέτο. Το Γεωργιανό Όνειρο, ωστόσο, διαθέτει αρκετές ψήφους για να μπορέσει να το παρακάμψει.

“Καλώ τις αρχές να διενεργήσουν γρήγορες και διαφανείς έρευνες για όλες τις καταγγελίες που αφορούν κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια ή μετά τις διαδηλώσεις ή κατά την κράτηση”, τονίζει ο Τουρκ.

Ζητεί την απελευθέρωση των ανθρώπων που συνελήφθησαν “αυθαίρετα” και επίσης καλεί τους διαδηλωτές “να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ειρηνικά και χωρίς να καταφεύγουν στη βία”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com