Γερμανία – εκλογές: Το 37% «ψηφίζει» τον βαυαρό Μάρκους Ζέντερ για καγκελάριο

by Times Newsroom 1

Φουντώνουν οι δημοσκοπήσεις στην Γερμανία καθώς αναμένεται θερμό προεκλογικό καλοκάιρι ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου για την νέα Καγκελαρία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv, τo 37% των Γερμανών ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κόμματος, θα προτιμούσε τον επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ για ομοσπονδιακό καγκελάριο και μόνο το 13% του συνόλου των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ απολαμβάνει λιγότερης εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και μεταξύ των «κομματικών» ψηφοφόρων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.
Μόνο το 32% όσων ψήφισαν το CDU ή το CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 θα τα ξαναψήφιζαν εάν ο Λάσετ ήταν ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος των δύο αυτών αδελφών κομμάτων. Εάν αντιθέτως ήταν υποψήφιος καγκελάριος ο Ζέντερ τότε θα τα ξαναψήφιζε το 73% των ψηφοφόρων τους, θα παρέμεναν δηλαδή πιστοί στα κόμματά τους όσοι ακριβώς και στην (θεωρητική) περίπτωση που ήταν και πάλι υποψήφια η νυν καγκελάριος Μέρκελ. Η γερμανιδα Καγκελάριος βλέπει πτώση δημοτικότητας, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται και στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ηδη το CDU ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Ο Άρμιν Λάσετ είναι ο εκλεκτός του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για να διαδεχτεί την Καγκελάριο Μέρκελ. O πρόεδρος της Βundestag, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και αυτός υπέρ του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Υπέρ της υποψηφιότητας Λάσετ για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης τάχθηκε σήμερα και ο «χαμένος» των εσωκομματικών εκλογών Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «t-online», τόνισε ότι «ο Χέλμουτ Κολ και η Ανγκελα Μέρκελ δεν έφτασαν στην Καγκελαρία με δημοσκοπήσεις και δημοφιλείς δηλώσεις».
Την τελική απόφαση για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου πολύ σύντομα, ζήτησε ο αρχηγός του CDU, ο οποίος θα συζητήσει απόψε με τον έτερο υποψήφιο Μάρκους Ζέντερ.

Τον συμπρόεδρο των Πρασίνων (Die Gruenen) Ρόμπερτ Χάμπεκ θα προτιμούσε το 11% του συνόλου των ψηφοφόρων για καγκελάριο, ενώ τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημoκρατικού κόμματος (SPD), Ολάφ Σολτς και την συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ το 10%. Επίσης, τον Φρίντριχ Μερτς, τον αποτυχόντα υποψήφιο για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, θα προτιμούσε το 5%.

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε κάποιον άλλον πλην των προαναφερθέντων πολιτικών, εκ των οποίων το 6% διασημότητες εκτός πολιτικής.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, RTL, n-tv

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή